Hlavní obsah

Lodní konvoj do Gazy byl plánovanou provokací, řekl Přemysl Sobotka

– Jeruzalém • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Michael Švec

Podle šéfa českého Senátu Přemysla Sobotky byl konvoj s pomocí Gaze plánovanou provokací. Izrael má právo na tvrdé kroky vůči radikálnímu hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá, prohlásil Sobotka, který je na návštěvě v Izraeli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Sobotka zdůraznil, že palestinské hnutí Hamás, které Gazu ovládá, bylo i Evropskou unií před časem označeno za teroristické. Izrael má podle něj právo ke krokům proti Hamásu, včetně blokády území, které tato organizace kontroluje.

„Nemohu nevyjádřit politování v souvislosti s tím, že zemřeli lidé. Zároveň ale není pochyb, že konvoj byl plánovanou provokací, jejímž cílem bylo nastražit Izraeli léčku,“ prohlásil podle místního ruskojazyčného serveru MIGnews.com Sobotka na schůzce s šéfem Knessetru Reuvenem Rivlinem. Podotkl, že podle informací, které má nejen z izraelské strany, humanitární pomoc do Gazy "proudí plnými doušky".

„V Evropě mnozí sdílejí tento názor, ale bojí se jej vyjádřit otevřeně,“ dodal šéf českého Senátu. Rivlin Sobotkovi poděkoval za podporu.

Pondělní útok

V pondělí izraelská armáda zasáhla proti konvoji lodí směřujících do pásma Gazy, které Izrael blokuje. Při útoku na tureckou loď zahynulo devět lidí. Zadrženi byli všichni lidé na palubách včetně čtyř Čechů. Izrael se nakonec rozhodl všech 680 lidí propustit, protože čelí velkému mezinárodnímu tlaku. [celá zpráva]

Deportaci urychlil a ve středu odpoledne už není ve věznici žádný z aktivistů, uvedly izraelské úřady. Na letišti podle českého konzula čekají na deportaci i zbývající tři Češi, kteří byli na palubě lodí.

Foto: ČTK

Rada bezpečnosti OSN i ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová v úterý použití násilí odsoudila a jménem Evropské unie vyjádřila lítost nad ztrátou životů. [celá zpráva]

Česká diplomacie se k jejímu prohlášení přihlásila. Odlišný postoj od Sobotky mají i zástupci české levice. "Reakce Izraele byla naprosto neadekvátní, incident se stal v mezinárodních vodách, jde o porušení mezinárodního práva," řekl poslanec a zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček.

Britský premiér David Cameron ve středu odsoudil izraelský zásah: "Měli bychom jasně říci, že to, co se stalo, je naprosto nepřijatelné." Současně se vyslovil pro naplnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající k ukončení blokády pásma Gazy.

"Přátelé Izraele - a já se mezi ně počítám - by měli Izraelcům říkat, že blokáda ve skutečnosti posiluje Hamás v Gaze a že je v jejich vlastním zájmu ji odvolat a umožnit, aby se tam dostaly nezbytné dodávky," prohlásil Cameron.

Foto: Nir Elias, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara s humanitární pomocí vplouvá do přístavu Ašdod.

Předseda českého Senátu se v Izraeli zajímal i o osud českých občanů, kteří byli při zásahu zadrženi. Podle Sobotky se v tomto směru velmi činí české velvyslanectví v Izraeli.

"Myslím si, že vztahy mezi Izraelci a Čechy umožní, aby se dostali domů relativně velmi brzo," uvedl. Do Prahy se už vrátil kameraman České televize Jan Línek, který mezi prvními podepsal souhlas s deportací. "Tři, kteří jsou ještě zadržováni, se v brzkých hodinách, dnes nebo zítra dostanou do České republiky zpět," řekl velvyslanec ČR v Izraeli Tomáš Pojar.

Jan Línek v českých médiích kritizoval, jakým způsobem Izraelci se zadrženými zacházeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám