Hlavní obsah

Američané předali bagdádskou zelenou zónu Iráčanům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Americká armáda v úterý po sedmi letech předala irácké straně kontrolu nad opevněným centrem Bagdádu, tzv. zelenou zónou. Všechny americké bojové jednotky by se ze země měly stáhnout do konce srpna.

Foto: Ali Abu Shish, Reuters

Američtí vojáci předávají zelenou zónu v Bagdádu.

Článek

Je to poprvé od invaze v březnu 2003, kdy žádný Američan nestojí u vstupních kontrolních stanovišť do oblasti, která se nyní nazývá mezinárodní zóna. Předání čtvrti, v níž se nacházejí vládní budovy a zahraniční zastupitelské úřady, se měly účastnit také irácké armádní špičky, ale dorazily až na samý konec. Projev vedoucího delegace byl tudíž zrušen.

Americký velitel Marc Garcia, jenž zelenou zónu o rozloze 13 kilometrů čtverečních předával, věří, že Iráčané jsou schopni její bezpečnost zajistit.

Podle americko-irácké dohody z listopadu 2008 odejdou všechny bojové jednotky USA ze země do konce letošního srpna. V zemi zůstane až 50 000 vojenských poradců a instruktorů, kteří budou dál připravovat irácké složky. Všichni Američané by pak zemi měli opustit do konce příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Bagdád bude obehnán vysokou betonovou zdí

Bagdádský guvernér navrhl irácké hlavní město ohradit, aby se do něj nedostali povstalci. Podle britského listu The Times by kolem Bagdádu měla vyrůst betonová...

Výběr článků

Načítám