Hlavní obsah

Bagdád bude obehnán vysokou betonovou zdí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bagdádský guvernér navrhl irácké hlavní město ohradit, aby se do něj nedostali povstalci. Podle britského listu The Times by kolem Bagdádu měla vyrůst betonová zeď vysoká asi 4,5 metru.

Foto: Profimedia.cz

Irácké hlavní město Bagdád

Článek

Guvernéra k návrhu přiměla nedávná série pumových útoků. Pouze v místech, kde se město stýká se zemědělskou krajinou, by zeď mohl nahradit příkop.

Ve 112 kilometrů dlouhé zdi s kamerami má být osm bran na hlavních silničních tazích a každý, kdo jimi projde, bude pečlivě prohledán. „Chceme teroristům zabránit, aby vnikli dovnitř,“ řekl guvernérův mluvčí.

Stavba zdi má trvat asi rok a údajně už začala. Až bude hotová, úřady počítají s odstraněním asi 1500 kontrolních stanovišť a stovek betonových bariér rozesetých po celém Bagdádu. „Jsme městem naplněným betonem. To se změní,“ doplnil mluvčí. Aby se snížily výdaje na stavbu, ve zdi skončí i bariéry z města.

Bagdád v uplynulém roce zasáhlo množství pumových útoků. Nezřídka byly nálože uložené v autech, která do města přijela z okolí.

Irácké hlavní město s asi šesti milióny obyvatel a rozlohou větší než Berlín už zeď v minulosti obepínala, a to od 8. století. Vydrancování Bagdádu Mongoly o 500 let později nicméně nezabránila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám