Hlavní obsah

Ahmadínežád: Izrael ztratil opodstatnění

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli řekl, že Izrael ztratil opodstatnění a je zdrojem nestability v celé oblasti. S odvoláním na íránské sdělovací prostředky to oznámila agentura AFP.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád s lídry Hamasu.

Článek

Jde o další z Ahmadínežádových prohlášení, jimiž zpochybňuje právo Izraele na existenci. Jednou řekl, že Izrael by měl být vymazán z mapy.

V neděli prohlásil, že "díky Bohu a palestinskému odboji ztratil okupační sionistický režim opodstatnění. Jeho přítomnost byť jen na centimetru půdy oblasti je zdrojem hrozeb, krizí a válek a jediný způsob, jak tomu čelit, je odboj palestinské mládeže a národů oblasti."

Prezident hovořil v Teheránu na konferenci organizované Íránem na podporu Palestinců. Mezi posluchači byli vedoucí představitelé některých radikálních palestinských skupin, mezi nimi vůdce organizace Hamas Chálid Mišal, šéf Islámského džihádu Ramadán Šalláh a generální tajemník Lidové fronty pro osvobození Palestiny Ahmad Džibríl.

Írán Izrael neuznává a palestinské radikály bojující proti němu aktivně podporuje. Izrael vidí v Íránu největší hrozbu a nevylučuje vojenský zásah s cílem zmařit íránský jaderný program, za jehož cíl považuje jadernou zbraň použitelnou právě proti Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám