Hlavní obsah

Írán obvinil z atentátu na svého jaderného vědce Izrael a USA

– Teherán • Aktualizováno
Novinky, ČTK, BBC, aš, IRNA

Írán obvinil Izrael a Spojené státy, že stály za úterním pumovým atentátem na jaderného fyzika Masúda Mohammadího. Exploze nálože umístěné na motocyklu jej zabila, když vycházel ze svého domu.

Foto: Reuters

Forenzní experti zkoumají zeď poničenou výbuchem bomby.

Článek

Íránský státní rozhlas Irib ocitoval mluvčího ministerstva zahraničních věcí Ramina Mihmana-Parasta, že existuje mnoho indicií, že Izrael a USA jsou zapleteny do tohoto teroristického činu. Podle něj jde o "trojúhelník zla tvořený sionistickým režimem (Izraelem), Amerikou a jejich agenty".

Íránská televize Press TV také tvrdí, že důkazem je i typ bomby a způsob jejího odpálení. Právě takový prý používá izraelská tajná služba Mossad. USA to označily za absurdní, Izrael obvinění nekomentoval. 

Foto: Reuters

Televizní záběry ukazují krev na místě atentátu

Írán také obviňoval z útoku íránský exil z organizace Lidoví modžáhedové. Tato skupina se od útoku distancovala. Zatím se k němu nikdo nepřihlásil.

Foto: Reuters

Televizní záběry z místa atentátu

Experta zabila na dálku odpálená nálož

Padesátiletý Masúd Mohammadí, který byl označen za specialistu v oblasti jaderné fyziky a kvantové teorie a profesora oddaného revoluci, zahynul, když vycházel ráno ze svého domu v Teheránu. Zabila jej exploze na dálku odpálené nálože, kterou útočníci umístili na motocykl.

Foto: Reuters

Masúd Mohammadí

Reportér katarské televize Al-Džazíra získal od nejmenovaných zdrojů v Íránu informaci, že Mohammadí se zřejmě podílel na íránském jaderném programu. "Írán se snaží tyto vědce dobře chránit, ale každý, kdo je s tímto programem spojen, může být snadným terčem zahraničních tajných služeb," řekl na otázku o možných vinících.

Mluvčí Íránské organizace pro jadernou energii Alí Šírzadían naproti tomu agentuře AP řekl, že Mohammadí nebyl zapojen do národního jaderného programu.

Šéf perské sekce BBC Baqer Moin upozornil, že Írán se při hledání viníků zaměřil na všechny, v jejichž zájmu je zpomalení íránského jaderného programu.

Parast ale řekl, že "snahy zastavit pokrok jsou marné, protože takovéto nelidské činy pomáhají mobilizovat mladé a talentované Íránce, aby urychlili pokrok v zemi". 

Foto: Reuters

Tělo oběti odnášejí z místa útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám