Hlavní obsah

V Pákistánu zuří boje, armáda zabila 143 tálibů

Na 143 ozbrojenců hnutí Tálibán zabila pákistánská armáda v uplynulých 24 hodinách při bojích v údolí Svát. Informovaly o tom v pátek tiskové agentury s odvoláním na pákistánské vojenské zdroje. Z oblasti navíc pokračuje exodus, odešlo už přes milión lidí.

Foto: Reuters

Pákistánští vojáci při akci v Buneru

Článek

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Ženevě nedlouho předtím oznámil, že pokračující boje v severozápadním Pákistánu vyhnaly během několika posledních dní z domovů už půl miliónu lidí. V této oblasti tak své domovy za posledních několik měsíců opustilo celkem už více než milión lidí.

"Odhadem 143 ozbrojenců bylo zabito v údolí Svát," citoval Reuters sdělení vojenského mluvčího Atthara Abbáse na tiskové konferenci. Agentury poznamenávají, že potvrdit tuto bilanci z jakýchkoli nezávislých zdrojů není možné a stejně tak nejde ověřit, zda mezi mrtvými nejsou i civilisté.

Pákistánské vojenské letectvo v pátek pokračuje v bombardování pozic Tálibánu v údolí Svát. Ve čtvrtek premiér Júsuf Ráza Gílání oznámil, že armáda dostala rozkaz "islámské teroristy zcela odstranit".

Ve večerním prohlášení, které vysílala živě místní televize, zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo desetitisícům lidí prchajících z oblastí bojů na neklidném severozápadě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám