Hlavní obsah

Írán má dost materiálu na výrobu jaderné bomby, tvrdí USA

– WASHINGTON

S tvrzením, že Írán má dost materiálu na výrobu jedné jaderné bomby přišel šéf sboru náčelníků štábu ozbrojených sil USA Mike Mullen. "Írán s jadernou zbraní, to je velmi, velmi špatné pro celý region i pro svět," prohlásil Mullen.

Foto: Chip East , Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Írán stále tvrdí, že jeho jaderný program je zcela mírový, ale Amerika ho podezírá z výroby zbraní. Podle zprávy, kterou vydaly Mezinárodní agentura pro atomovou energii před dvěma týdny, si Írán vytvořil značné zásoby jaderného materiálu a narůstají obavy, že ve skutečnosti má o třetinu více obohaceného uranu, než tvrdí.

Podle agentury má uranu více než kilogram. Někteří vědci tvrdí, že to už stačí na jadernou bombu. Americký ministr obrany Robert Gates ale současně řekl, že Írán v této chvíli nemá k jaderné zbrani blízko.

Americký prezident Barack Obama uvedl, že chce vstoupit do diplomatických jednání s Teheránem, aby se ujistil, že nevyrábí jaderné zbraně. Jaderný program Íránu považuje za velmi naléhavý problém.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je prý ochoten zahájit dialog s USA. "Írán je připraven vést rozhovory v poctivé atmosféře. Nová americká administrativa oznámila, že chce změnu a vydat se cestou dialogu. Je zcela jasné, že opravdová změna musí být zásadní a nikoliv taktická. Íránský národ opravdové změny vítá a je připraven na dialog v ovzduší rovnocennosti a vzájemného respektu,“ řekl začátkem února.

Írán a Spojené státy přerušily diplomatické styky po revoluci v roce 1979, kdy americké velvyslanectví 444 dní okupovaly skupiny studentů a zadržovaly pět desítek diplomatů a zaměstnanců ambasády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám