Hlavní obsah

Libanonský parlament zvolil prezidentem generála Sulajmána

BEJRÚT

Libanonský parlament zvolil v neděli novým prezidentem generála Michela Sulajmána. Učinil tak první krok k oživení státních institucí paralyzovaných osmnáctiměsíční krizí mezi vládou podporovanou Spojenými státy a opozicí v čele s hnutím Hizballáh. Bez prezidenta byl Libanon od loňského listopadu, kdy vypršel mandát Emila Lahúda.

Článek

Krátce po svém zvolení složil Sulajmán prezidentskou přísahu. V prvním projevu k poslancům vyzval Libanonce k ukončení jejich rozporů a k navázání diplomatických vztahů se Sýrií.

Parlament se k prezidentské volbě sešel poprvé po 18 měsících, kdy jeho činnost blokovala opozice prosazující své požadavky. Krizi - která přivedla Libanon na pokraj občanské války, když Hizballáh nakrátko obsadil zhruba polovinu Bejrútu, odkud v násilných střetech s nejméně 81 mrtvými vyhnal stoupence vlády - vyřešila dohoda uzavřená minulý týden v katarském Dauhá.

Dohoda je interpretována jako vítězství Hizballáhu, jemuž vláda premiéra Fuáda Siniury ustoupila v klíčových požadavcích - právo veta pro ministry opozice v nové vládě národní jednoty a zachování ozbrojených milicí Hizballáhu.

Dohoda znamenala nezdar pro Spojené státy, které pevně tři roky podporovaly libanonskou vládu, poznamenala agentura AP.

Generál Sulajmán Maronitský křesťan Michel Sulajmán se narodil 21. listopadu 1948 v severolibanonském městě Amšit a v říjnu 1967 vstoupil do armády. Absolvoval vojenskou akademii, později vystudoval politické vědy. 25. května 2008 byl zvolen dvanáctým prezidentem Libanonu od získání nezávislosti v roce 1943. Nahradil tak v čele státu Emila Lahúda. Když se v prosinci 1998 stal Sulajmán po Lahúdovi šéfem armády, byl považován za příznivce Sýrie, která měla v zemi desetitisíce vojáků. Později se ale stal více nezávislým a respektovaným jak příznivci Siniurovy protisyrské vlády, tak prosyrské opozice na čele s Hizballáhem.Jeho reputace jako neutrální osobnosti začala růst před třemi roky, kdy se v zemi po zavraždění expremiéra Rafíka Harírího v únoru 2005 konaly rozsáhlé demonstrace proti Sýrii, která byla obviňována z atentátu. Sulajmán odmítl použít vojáky k rozehnání manifestací, což usnadnilo odchod syrských sil ze země v dubnu 2005, kde byly 29 let. V roce 2006 - po válce mezi Izraelem a Hizballáhem, které se jeho ne příliš dobře vybavená armáda nezúčastnila - rozmístil Sulajmán jednotky na jihu země, dosavadní baště Hizballáhu. Velký respekt si Sulajmán získal vítězstvím armády nad členy militantní palestinské skupiny Fatah al-Islám u uprchlického tábora Nahr Bárid na severu země v roce 2007. Sulajmán, který mluví anglicky a francouzsky, je ženatý a má tři děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám