Hlavní obsah

Saúdská Arábie obhajuje trest pro znásilněnou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Saúdská Arábie vydala v úterý prohlášení obhajující trest, jehož udělení vyvolalo bouři nevole po celém světě. Znásilněnou devatenáctiletou vdanou ženu nejprve porota vloni odsoudila k 90 ranám bičem. Jelikož však o případu pověděla médiím, trest byl znásoben.

Článek

Ženu před více než rokem unesla a znásilnila skupina sedmi mužů. Soud ji za to odsoudil a žena se rozhodla o případu promluvit v médiích. Úřady jí proto trest zpřísnily na 200 ran bičem a půlroční pobyt za mřížemi. 

Za komunikaci s médii byl potrestán také ženin obhájce Abdulrahman al-Lahim. Soud ho zbavil licence, což potvrdilo ve svém prohlášení saúdskoarabské ministerstvo spravedlnosti. Podle něj obhájce neuposlechl soudního rozhodnutí, neměl k soudu respekt a znevážil právní řád.

V prohlášení se dále uvádí, že oběti znásilnění byl trest zpřísněn, neboť se během odvolacího řízení objevily nové důkazy. Ministerstvo tvrdí, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. Případ soudili tři soudci a nikoliv jeden, jak prý tvrdila některá média, a násilníci, jejich oběť i její muž s rozsudky souhlasili. Původní dvou- až tříleté tresty vězení pro muže, kteří ženu unesli a znásilnili, byly navíc zvýšeny na dva až devět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám