Hlavní obsah

Máme žízeň, napsala z trosek školy zavalená dívka. Záchranné práce ztěžuje déšť

– Ciudad de México • Aktualizováno

Počet obětí úterního zemětřesení v Mexiku vzrostl na 230. Oznámil to šéf národního úřadu pro civilní obranu Luis Felipe Puente, podle něhož se zvýšil počet mrtvých v metropoli Mexiko na sto. V oblastech postižených otřesy pokračují záchranné práce, v metropoli se soustředí na záchranu až pěti dětí ze zřícené školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku pokračují vyprošťovací práce po ničivém zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

V Rébsamenově škole potvrdila přítomnost přeživších termovize. Zaznamenán byl i pohyb. [celá zpráva] Z trosek se navíc ozvala dívka, která rodiče informovala, že „je v pořádku”. „Jsem tu se čtyřmi dětmi, pomozte nám, máme žízeň,” napsala šest hodin po zemětřesení svým rodičům zasypaná Fátima.

S jinou holčičkou, kterou deník El Universal identifikoval jako osmiletou Fridu, navázali záchranáři i osobní kontakt. Zavolala prý na ně, že má žízeň a nemůže se hýbat. V této škole na jihu metropole zemřelo nejméně 25 lidí, včetně 21 dětí.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Záchranáři se snaží z trosek zřícené školy vyprostit přeživší.

Některým dětem se podařilo ze školy utéct ještě před tím, než se zřítila. „Měl jsem zrovna hodinu angličtiny, když se země začala třást,” řekl zpravodajskému kanálu Noticias de Telemundo plačící Luis Carlos Tomé. „Udělal jsem nejlepší rozhodnutí svého života - neutíkal jsem doleva, kde se to okamžitě zřítilo,” popsal neštěstí chlapec, který se svými kamarády běžel rychle dolů po schodech.

„Bylo tam hodně lidí, ale najednou jsem nikoho neviděl, všude byl prach,” řekl Luis Carlos. Pak už jen viděl, jak škola spadla: „Asi za třicet sekund se škola zřítila, nevím ani, jak jsem se dostal ven.”

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Záchranáři se snaží z trosek zřícené školy vyprostit přeživší.

Záchranné práce komplikuje déšť

Ministerstvo školství oznámilo, že jen v metropoli utrpělo při zemětřesení větší či menší škody na 224 škol, z toho 16 je poškozeno vážně. [celá zpráva] Škola pojmenovaná po reformátorovi mexického školství Enrique Rébsamenovi je jedinou školou v metropoli, která se při otřesech zřítila a v níž zahynuli lidé, většinou děti.

Ministr školství Aurelio Nuňo oznámil, že školy v metropoli, státě Puebla a Tlaxcala zůstanou zavřeny do pondělka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Mexiku se při zemětřesení zřítila škola během výukyVideo: Reuters

Záchranné práce pokračují po celé zemi. Dosud bylo z trosek vyproštěno nejméně 52 lidí, aktuální postup však ztěžuje déšť. Pršet začalo ve středu večer místního času (po půlnoci SELČ) v hlavním městě. Dobrovolníci se snaží zakrýt elektrické vedení a světla, jimiž si záchranáři svítí na odklízení trosek.

Na pomoc záchranářům už vyrazili například hasiči a specialisté se psy z Chile a Panamy, záchranné týmy vysílá také Brazílie, Ekvádor či Izrael.

Déšť a bouřky předpovídá mexický meteorologický ústav i pro státy Morelos či Puebla, které byly rovněž postiženy otřesy.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil tři dny národního smutku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám