Hlavní obsah

Už je tu, má nás, psal z toalety klubu jeden z návštěvníků. Pak se odmlčel

– Orlando • Aktualizováno

Matka jednoho z návštěvníků orlandského gay klubu Pulse ukázala novinářům vyděšené zprávy, který jí syn během nedělního masakru posílal. „Řekni jim, že jsem na záchodě. Už jde. Umřu tady,“ psal matce třicetiletý Eddie Justice ve chvíli, kdy Američan s afghánskými kořeny Omar Mateen několik metrů od něj bezhlavě střílel do davu lidí. Vyzbrojen byl mimo jiné puškou s kadencí 800 kulek za minutu.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Přátelé a příbuzní obětí před klubem v Orlandu

Článek

„Už jde,“ hlásil muž v další zprávě. Ani v té chvíli nepřestával útočník, jehož motiv zatím není znám, zasypávat bezbranné návštěvníky klubu střelbou z automatické pušky AR-15. Jedná se o civilní verzi známého vojenského samopalu M-16.

Orlandská policie poskytla lidem občerstvení

„Má nás, je tu s námi uvnitř,“ stálo v poslední textové zprávě, kterou Mina Justiceová od svého syna dostala. Pak se Eddie odmlčel. Zda masakr přežil a je například v nemocnici, zatím neví. Úřady ještě neidentifikovaly všechny oběti.

Foto: Phelan M. Ebenhack, ČTK/AP

Záchranáři s nosítky u nemocnice v Orlandu čekají na příjezd raněných.

Útočník měl vojenský výcvik

Masakr už má nejméně padesát obětí. Dalších třiapadesát lidí utrpělo zranění. Stav mnoha z nich je kritický a počet obětí tak může narůstat. Jedná se o nejhorší střelbu na civilisty v historii Spojených států.

Foto: Handout, Reuters

Prostřelená ochranná helma, která zachránila policistovi život.

Obětí může být tolik mimo jiné proto, že Omar Mateen měl podle CNN vojenský výcvik. A mohlo jich být ještě víc, nebýt odvahy devíti policistů ze zásahové jednotky, kteří útočníka vyzbrojeného ještě pistolí a pravděpodobně i pásem s trhavinou zneškodnili. Jeden ze strážců zákona byl zasažen do kevlarové helmy, která mu zachránila život.

Televize NBC uvedla, že útočník volal před střelbou na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost Islámskému státu.

The Washington Post napsal s odvoláním na nejmenovaný zdroj z administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy, že ministerstvo pro vnitřní bezpečnost má informace o tom, že se útočník hlásil k Islámskému státu.

„Podle zpráv místních bezpečnostních složek útočník vyjádřil loajalitu s Islámským státem a byl slyšen, jak se modlí v cizím jazyce,” napsal list.

Televize CBS zveřejnila snímek podezřelého.

Podle oficiálního vyjádření ale americké úřady nemají k dispozici důkazy o tom, že by existovalo přímé spojení mezi střelbou v nočním klubu na Floridě a Islámským státem či jinou zahraniční extremistickou organizací, informovala agentura Reuters.

Demokratický kongresman Adam Schiff však tvrdí, že útočník stoupencem Islámského státu byl.

Kvůli údajným teroristickým vazbám vyšetřovala muže FBI už v letech 2013 a 2014. Nic podezřelého však nezjistila.

Většina zraněných je v kritickém stavu, takže počet obětí může nadále narůstat. Starosta Orlanda požádal floridského guvernéra o vyhlášení výjimečného stavu.

Foto: Kevin Kolczynski, Reuters

Policie uzavřela ulici Orange Avenue kolem Pulse Clubu

Byl to homofob, tvrdí otec

O motivu střelce, jak již bylo řečeno, se zatím jen spekuluje, případ policisté vyšetřují jako teroristický čin. Jeho otec Seddique Mateen nicméně řekl NBC News, že jej k masakru mohla vyprovokovat homofobie, tedy odpor k homosexuálně zaměřeným osobám. Před časem ho údajně naštvalo, když na ulici v Miami viděl pár líbajících se mužů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V gay klubu střílel ozbrojený mužVideo: Reuters

„Tohle nemá nic společného s náboženstvím. Opakujeme, že se omlouváme za to, co se stalo. Nevěděli jsme, že něco chystá. Jsme v šoku, stejně jako celá země,“ řekl Seddique Mateen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám