Hlavní obsah

Čína je největší zloděj a ekonomicky znásilňuje USA, hřímal Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Wayne

Magnát Donald Trump, který má velkou šanci vyhrát republikánské primárky a bojovat na podzim o křeslo prezidenta USA, se v neděli na mítinku v indianském Fort Wayne pustil tvrdě do Číny. Podle něj Peking znásilňuje Spojené státy, uvedla CNN. Obnovil tak své útoky na Čínu kvůli její ekonomické politice.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Donald Trump při projevu v indianském Fort Waynu

Článek

„Nemůžeme dál dovolit Číně znásilňovat naši zem, což děláme,“ řekl Trump, který označil Čínu „za největšího zloděje v dějinách světa“. Slovo znásilnění ještě Trump v předvolební kampani v souvislosti Čínou nikdy nepoužil, v roce 2011 ale stejný výraz uplatnil v New Hampshiru při návštěvě obraného podniku.

Ve svém předvolebním manifestu Trump hlásá, že je potřeba dosáhnout „lepší dohody s Čínou, která by pomohla americkému obchodu a dělníkům v (obchodní) soutěži“.

Trump dlouhodobě obviňuje Čínu, že výrazně poškozuje americké obchodníky a dělníky tím, jak manipuluje se svou měnou. Slabý jüan pomáhá celosvětově exportu čínského zboží.

V neděli Trump řekl, že to tak nenechá: „Zvrátíme to, držíme karty, na to nezapomínejme. Jsme jako prasátko, které bylo vykradeno. Držíme karty. Máme proti Číně velkou sílu.“ Dodal přitom, že nemá vztek ani tak na Čínu jako na nekompetentní americké vůdce.

Anketa

Byl by podle vás Donald Trump dobrým prezidentem USA?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2040 čtenářů.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám