Hlavní obsah

Záchranářský pes našel v Ekvádoru po zemětřesení sedm lidí, pak vyčerpáním pošel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z hrdinů, kteří se zapojili do vyprošťování osob zavalených při zemětřesení, k němuž došlo minulou sobotu v Ekvádoru, se stal zlatý retrívr Dayko. Čtyřletý hasičský pes objevil v sutinách ve městě Pedernales sedm lidí a následně vyčerpáním pošel. Zemětřesení si vyžádalo 646 obětí a tisíce zraněných.

Foto: Henry Romero, Reuters

Následky zemětřesení v ekvádorském Pedernalesu.

Článek

Stopař Dayko, který patřil požární jednotce z města Ibarra, pomáhal podle listu El Universo ve městě na pobřeží Tichého oceánu čtyři dny hledat přeživší a těla obětí. Po nepřetržitém nasazení v pátek uhynul, údajně kvůli dehydrataci, uvedli podle agentury DPA požárníci na Facebooku.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo v Ekvádoru minulou sobotu. Zraněno při něm bylo zhruba 12 500 lidí, dalších 130 se pohřešuje. Zničeno bylo skoro 7000 budov. Více než 26.000 lidí žije v provizorních přístřešcích. Pedernales, které má zhruba 55 000 obyvatel, bylo do velké míry zničeno.

zpráva listu El Universo o smrti Dayka 

"Pro naši vlast to jsou smutné dny," uvedl podle agentura Reuters viditelně dojatý prezident Correa během dnešního televizního projevu. "Země je v krizi," dodal prezident. Škody po sobotním zemětřesení odhadl v úterý na tři miliardy dolarů (72 miliard korun), což představuje asi tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) země.

Levicová vláda již uvedla, že ve snaze získat peníze na obnovu poničené země přechodně zvýší některé daně, nabídne k prodeji některý majetek a možná též vydá dluhopisy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám