Hlavní obsah

Pentagon chce přes půl biliónu dolarů na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pentagon žádá pro příští finanční rok částku 528,7 miliardy dolarů na obranu před hrozbami, které představuje Rusko, Čína a teroristé z Islámského státu (IS).

Článek

Celkově Pentagon požaduje 523,9 miliardy dolarů pro finanční rok 2017, který začíná letos 1. října. Dalších 58,8 miliardy má být určeno na financování zahraničních operací. Základní rozpočet je asi o 2,5 miliardy vyšší, než čerpal Pentagon v letošním roce.

Pro boj s teroristy z IS žádá prezident Barack Obama v roce 2017 částku 7,5 miliardy dolarů, což je o 50 procent víc než letos. Kolem 200 miliónů má být uvolněno na boj s islamisty v severní a západní Africe.

Podle agentury Reuters je přesto návrh rozpočtu důkazem, že těžiště americké politiky se strategicky přesouvá z Iráku a Afghánistánu, kde se USA angažovaly v minulých 15 letech, na soupeření s Ruskem a Čínou a obranu před menšími státy, jako je Írán nebo KLDR.

Prostředky na udržování amerických jednotek v Evropě se oproti letošnímu roku mají zvýšit čtyřnásobně. Zatímco letos se na financování přítomnosti amerických vojáků v Evropě a jejich výcviku počítá s částkou 800 milionů dolarů, v příštím roce to má být 3,4 miliardy. Důvodem je podle Bílého domu ruská expanzivní politika, jejímž projevem jsou mimo jiné lety ruských strategických bombardérů v těsné blízkosti vzdušného prostoru NATO.

Související téma:

Republikánům se i tak zdá návrh rozpočtu nízký. Podle nich nereflektuje dostatečně  potřeby armády. „Rozpočet je nedostatečnou reakcí na ohrožování americké národní bezpečnosti a nerespektuje rostoucí nároky na naše muže a ženy v uniformách,” prohlásil šéf branného výboru Senátu John McCain. Jeho kolega ze Sněmovny reprezentantů Mac Thornberry dodal, že vláda „si zahrává s bezpečností naší země”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám