Hlavní obsah

Za explozi Falconu 9 při přistání může asi mlha. Záběry zveřejnil sám Musk

Washington

Podnikateli a inovátorovi Elonu Muskovi se komplikuje splnění jednoho z jeho snů. Nosná raketa Falcon 9, která v neděli vynesla na oběžnou dráhu satelit Jason-3, při přistání havarovala. Podle plánu se měla vrátit na Zemi a přistát na námořní plošině u břehů Kalifornie, dosedla však příliš tvrdě, spadla na bok a explodovala.

Foto: elonmusk/Instagram

BEZ KOMENTÁŘE: První stupeň nosné rakety Facon 9 přistál velmi tvrdě na základně v Kalifornii

Článek

„První článek rakety přistál na místě určení, na lodním dronu. Vypadá to ale na tvrdé přistání a zlomenou přistávací nohu,“ potvrdila Muskova vesmírná společnost SpaceX krátce po přistání na Twitteru.

Sám podnikatel, který stojí za takovými projekty jako internetový platební systém Pay Pal nebo elektromobily Tesla, zveřejnil video z nepovedeného přistání na svém instagramovém profilu.

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk

Šlo už o čtvrtý pokus o bezproblémový návrat prvního stupně rakety na námořní plošinu. Musk se však nevzdává a domnívá se, že už ví, co se pokazilo.

Může za to mlha

„Může to být zapříčiněno ledovou krustou, která se (na podvozku pozn. red.) utvořila z husté mlhy, jež se utvořila před startem,“ odhaduje Musk ve zmíněném příspěvku.

To, že se přistání nepovedlo, nicméně neznamená úplné selhání mise. Cílem bylo  vynést na nižší oběžnou dráhu Země meteorologický satelit, který zpřesní monitorování tvorby a pohybu tropických cyklónů, tedy hurikánů a tajfunů. A to se podařilo.

Na Zemi už raketa společnosti SpaceX jednou přistála, v prosinci se vrátila po úspěšném startu z Mysu Canaveral, čímž se zapsala do historie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám