Hlavní obsah

Náskok Clintonové před primárkami citelně slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Náskok Hillary Clintonové před primárkami demokratů, z nichž vzejde jejich kandidát do amerických prezidentských voleb, se výrazně snížil. Dosud měla nad senátorem Berniem Sandersem náskok 20 procentních bodů, aktuální průzkum listu The New York Times a televize CBS News však ukázal, že vede jen o sedm procentních bodů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Senátor Bernie Sanders a Hillary Clintonová se střetli v debatě demokratů.

Článek

Nyní by podle průzkumu The New York Times/CBS News dalo hlas Clintonové 48 procent voličů, zatímco Sandersovi 41 procent. Ve stejném průzkumu v prosinci přitom Clintonová dostala 52 procent hlasů a měla nad Sandersem náskok 20 procentních bodů.

V Iowě, kde se konají primárky 1. února, a v New Hampshiru, kde proběhnou o týden později, Sanders v průzkumech dokonce vede. I tým Clintonové přiznává, že volební klání v obou státech bude tvrdé. Pokud by Clintonová v jednou či obou prohrála, nebude to mít podle šéfa její kampaně Johna Podesty výraznější následky, neboť v březnu se bude několik primárních hlasování konat v jižanských státech, kde má Clintonová oporu v černošských voličích.

Aktuální celoamerický průzkum veřejného mínění nicméně ukazuje, že boj o demokratickou prezidentskou nominaci se může zdramatizovat, ačkoli se zprvu zdálo, že Clintonová nemá vážnější konkurenci.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Průzkum ukázal, že voliči mladší 45 let podporují Sanderse v poměru dva ku jedné. Přes 70 procent demokratických voličů je nicméně přesvědčeno, že primárky vyhraje Clintonová, jejíž příznivci uváděli častěji, že už jsou pro ni pevně rozhodnuti.

Reklama

Výběr článků

Načítám