Hlavní obsah

Venezuelský prezident jmenoval novou vládu proti buržoaznímu parlamentu

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro jmenoval ve středu novou vládu, která si má poradit s ekonomickou krizí, jakož i s novým, „buržoazním parlamentem”, ovládaným opozicí. Klíčové funkce ministra financí a ministra ropného průmyslu Maduro svěřil univerzitním profesorům.

Foto: Miraflores Palace/Handout via Reuters, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Rozhodl jsem se vytvořit tento tým, abychom s novou dynamikou začali pracovat s lidmi a čelili vážné hospodářské situaci,” prohlásil Maduro v rozhlase a televizi. Přislíbil, že v příštích dnech představí nový záchranný plán.

Venezuela se v posledních letech nachází v hluboké ekonomické krizi, v zemi panuje nedostatek základních potravin. Roční inflace se odhaduje na 180 procent.

Maduro a jeho socialisté se od porážky v parlamentních volbách z počátku prosince snaží různými kroky udržet vliv na dění v zemi. Ve Venezuele je prezidentský systém, takže po parlamentních volbách se nemění vláda. Nicméně už v úterý prezident Maduro avizoval, že chystá změny svého kabinetu, jež mají „pomoci ochránit revoluci v nové éře”.

Při této příležitosti Maduro nahradil zetě svého předchůdce Huga Cháveze Jorgeho Arreazu v roli viceprezidenta stálicí socialistů Aristóbulem Istúrizem, který býval ministrem školství. Křesla ministrů obrany a vnitra si udrželi armádní generálové.

Snaha odvolat prezidenta

Opozice ještě před změnami v kabinetu nechala tři poslance, jejichž mandáty v prosinci pozastavil ústavní soud, složit přísahu. Maduro to označil za „vážnou chybu” a obvinil opozici, že se snaží vyprovokovat „velkou krizi”.

Protivládní koalice stran, které usilují o sesazení prezidenta Madura, tak nyní má v parlamentu dvoutřetinovou většinu, 112 ze 167 křesel. Tu může využít právě k prosazení referenda o sesazení prezidenta před koncem jeho mandátu v roce 2019, k odvolání soudců ústavního soudu či přijetí amnestie pro politické vězně.[celá zpráva]

„Od nynějška se věci mění,” prohlásil již v úterý nový předseda parlamentu Ramos Allup a ohlásil, že během šesti měsíců předloží způsob, jak ústavně sesadit prezidenta Madura.

„Konfrontace přichází, konfrontace je nevyhnutelná,” varoval předchozí, socialistický předseda parlamentu Diosdado Cabello.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám