Hlavní obsah

Brazilská ekonomika se propadá na dno, agentura Fitch zemi srazila rating na neinvestiční

New York

Brazílii srazila ve čtvrtek agentura Fitch úvěrový rating do neinvestiční kategorie BB+ jen dva měsíce po předchozím sníženém hodnocení. Je už druhou ze tří agentur, která to udělala. Pozici země poškozuje hospodářská a politická krize, sdělila agentura Fitch.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Fitch srazila rating do neinvestiční kategorie den poté, co prezidentka Dilma Rousseffová zmírnila rozpočtové cíle pro příští rok ve snaze zachránit výdaje na sociální programy. Svým krokem podkopala pozici ministra financí Joaquima Levyho, který svou reputaci založil na úsporách. Jeho program ale narazil v parlamentu na odpor.

Agentura Fitch uvedla, že politická krize omezila schopnost vlády oživit ekonomiku.

Nový rating má podle ní negativní výhled, což znamená, že hodnocení se může v dohledné době dál zhoršit.

Kurz brazilské měny klesl po zprávě Fitch o dvě procenta. Prudce klesly také ceny brazilských dluhopisů.

Brazilské problémy

Největší latinskoamerická ekonomika se v prvním pololetí propadla do recese, která se ve třetím čtvrtletí ještě prohloubila. Hrubý domácí produkt sedmé největší ekonomiky světa podle parity kupní síly klesl meziročně o 4,5 procenta; byl to nejhlubší pokles od roku 1996, kdy se tato data začala sledovat podle současné metodiky.

Zemi sužuje politická nejistota, což vede ke zhoršování jejích veřejných financí. V Brazílii se vzájemně umocňují hospodářská a politická krize, kterou prohlubuje rozsáhlý korupční skandál. Do něj je zapletena vláda neoblíbené prezidentky Rousseffové. Její odpůrci připravují v Kongresu její odvolání a Rousseffové spojenci hrozí kvůli korupčnímu skandálu ve státní ropné společnosti Petrobras odchodem z koalice.

Do neinvestiční kategorie srazila rating zemi už v září agentura Standard & Poor's. V srpnu další velká světová agentura Moody's snížila rating země na nejnižší úroveň v investiční kategorii a minulý týden pohrozila jeho dalším zhoršením, uvedla agentura Reuters.

Brazilský ministr financí Levy označil zhoršení ratingu za „vážnou věc” a obvinil z něj opuštění rozpočtových cílů, které měly vést ke snížení zadluženosti země. Na otázku, zda hodlá být nadále ministrem, Levy neodpověděl.

Výprodej dluhopisů

Zařazení ratingu většinou velkých agentur do neinvestiční kategorie nutí investory k hromadným odprodejům brazilských státních dluhopisů. Některé skupiny investorů nesmí investovat do aktiv hodnocených neinvestičními ratingy. Firma JPMorgan Securities odhadla, že investoři by z toho důvodu mohli prodat brazilské dluhopisy v hodnotě až 20 miliard dolarů (takřka půl biliónu Kč).

Brazílie získala investiční ratingy před sedmi lety, kdy její ekonomika těžila zejména z prudkého růstu cen komodit. Mezi investory to vyvolalo naděje, že Brazílie by se mohla vymanit z neustále se opakujícího cyklu růstu a propadu cen komodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám