Hlavní obsah

Američtí policisté zlikvidovali dva vrahy ze San Bernardina, muže a ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dva po zuby ozbrojené útočníky, kteří ve středu večer se samopaly v ruce vtrhli na vánoční večírek úřadu péče o hendikepované občany v kalifornském San Bernardinu a začali bezhlavě střílet do lidí, policisté zlikvidovali. Jednalo se o muže a ženu. Útočníci ale mohli být i tři. Jeden z nich byl identifikován, jedná se 28letého Syeda Farooka muslimského vyznání a jeho 27letou partnerku Tashfeen Malikovou, pravděpodobně manželku, kterou si vzal ve středu.

Foto: Reuters

Střelba v Kalifornii

Článek

„Šlo buď o milence, nebo o manželský pár. A z toho, co jsme na místě činu viděli a jak byli vybaveni, usuzuji, že to museli nějak naplánovat,” řekl CNN místní policejní velitel Jarrod Burguan.

Útočníci, vyzbrojení samonabíjecími puškami AR-15, na úřadě pozabíjeli čtrnáct lidí, dalších sedmnáct lidí utrpělo zranění. Mezi nimi je i nejméně jeden policista. Stav některých postřelených je kritický.

Syed Farook byl rodilý Američan a pracoval jako hygienik dozorující restaurační zařízení.

Švagr promluvil k novinářům

K novinářům už promluvil švagr identifikovaného muže Farhan Khan. „Naposledy jsem s ním mluvil minulý týden. Vůbec nevím, proč něco takového udělal. Nemám tušení. Jsem v šoku,“ řekl na tiskové konferenci.

Policie podle BBC v budově úřadu, kde k útoku došlo, našla tři podezřelé předměty, které by mohly být improvizovanými výbušnými zařízeními. Policejní operace probíhá v domě ve městě Redlands nedaleko San Bernardina. V bytě operuje speciální robot na zneškodňování výbušnin. Údajně jde o dům jednoho z podezřelých.

Foto: Mike Blake, Reuters

Farhan Khan, švagr podezřelého ze spáchání masakru v San Bernardinu.

Farook se ve středu oženil, a zda byla onou zastřelenou jeho žena, není jasné. FBI zatím nechce potvrdit ani to, že šlo o teroristický útok.

Ke střelbě došlo ve středu okolo 20 hodin našeho času. Pachatelé po střelbě nasedli do černého vozu typu SUV a začali ujíždět.

Objevily se spekulace o tom, že Syed Farook byl na vánočním večírku v komunitním centru, došlo tam prý ale k blíže neurčené hádce a on budovu opustil.

Válečná zóna

„San Bernardino připomíná spíše válečnou zónu než město v Kalifornii. Celý den byly všude slyšet sirény, helikoptéry a čas od času střelba. Zranění byli ošetřováni přímo na ulici, kde záchranáři zřídili polní nemocnici. Na místo přispěchali příslušníci speciálních jednotek a pyrotechnici. Byl to den plný chaosu a paniky,“ hlásí kalifornský zpravodaj BBC.

Honička jako z akčního filmu 

Policie vůz na základě tipů veřejnosti vypátrala a začala sledovat. Černé SUV řídila žena a strážcům zákona začala ujíždět. Muž, který seděl na sedadle spolujezdce, střílel a házel po hlídkových vozech takzvané trubkové bomby.

Třetí pachatel je patrně stále na útěku, do pátrání se proto vedle místní a státní policie zapojily také federální bezpečnostní složky.

Foto: Reuters

Střelba v Kalifornii

Na incident v San Bernardinu už pro televizi CBS reagoval americký prezident Barack Obama. V první reakci pro televizi CBS uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní.

„Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí," uvedl šéf Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám