Hlavní obsah

Ministr obrany USA kritizoval Evropu za nízké náklady na obranu

Do boje proti radikálům z Islámského státu se musí zapojit více zemí, včetně evropských, prohlásil americký ministr obrany Ash Carter. Současně zkritizoval jejich vlády za to, že mají mnohem nižší výdaje na obranu v poměru k státnímu rozpočtu než Spojené státy.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr obrany Ash Carter

Článek

"Hledáme možnosti, jak se jim dostat na kobylku, a budeme v tom pokračovat, dokud je neporazíme," řekl Carter k opatřením proti IS. Tyto prostředky zahrnují útoky na ropnou infrastrukturu, zjišťování pohybu nepřátelských sil a pomoc spojeneckým pozemním silám, Carter řekl na fóru pořádaném listem Wall Street Journal.

Samotné Spojené státy nejsou podle Cartera činností IS bezprostředně ohroženy co do podobného rozsahu jako v Paříži. Aktivovat se ale mohou takzvaní osamělí vlci, které lze hůře vystopovat.

Americký Senát v pondělí jednomyslně celou stovkou hlasů schválil rezoluci odsuzující páteční útoky v Paříži. V usnesení se také zavázal, že bude pomáhat Francii "usilovat o spravedlnost proti těm, kteří byli zapojeni do těchto odporných útoků".

Francouzský velvyslanec ve Spojených státech Gérard Araud řekl, že úřady ještě nebyly s to identifikovat 15 obětí útoků v Paříži. Francouzský prezident François Hollande předtím uvedl, že oběti pařížského masakru jsou 19 národností.

Reklama

Výběr článků

Načítám