Hlavní obsah

Státy USA odmítají přijmout syrské běžence

Sedm amerických států (Alabama, Michigan, Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana a Mississippi) se v reakci na páteční útoky v Paříži rozhodlo nepřijímat žádné syrské uprchlíky. Oznámili to republikánští guvernéři těchto států.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Sedm států USA odmítá přijímat syrské uprchlíky.

Článek

"Po důkladném prozkoumání teroristických útoků proti nevinným obyvatelům Paříže... se nebudu podílet na politice, která by ohrozila bezpečnost obyvatel Alabamy," prohlásil podle agentury AFP její guvernér Robert Bentley. V podobném duchu se vyjádřil i zbytek guvernérů.

"Ani vy, ani žádný federální úředník nemůže zaručit, že syrští uprchlíci nebudou součástí nějaké teroristické aktivity," napsal v otevřeném dopise prezidentu Baracku Obamovi texaský guvernér Greg Abbott.

Podle právních expertů vedoucí představitelé jednotlivých států ale nemají příliš šanci zamezit přijetí uprchlíků, pokud o jejich umístění na jejich území rozhodne federální vláda. "Ti lidé nepřijdou na hranici (jednotlivých států). Federální vláda je tam umístí," řekla harvardská expertka na imigrační právo Deborah Ankerová.

Ministerstvo zahraničí USA přesto oznámilo, že na plánu přijmout příští rok 10 tisíc syrských uprchlíků se nic nemění. "Tito uprchlíci jsou předmětem nejpřísnějších bezpečnostních kontrol," prohlásil mluvčí Mark Toner.

Obamův plán chtějí překazit

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů ale naznačili, že se pokusí Obamův plán překazit tím, že neumožní Bílému domu prosadit do federálního rozpočtu peníze potřebné k uskutečnění tohoto kroku.

Několik republikánských uchazečů o stranickou nominaci v prezidentských volbách v neděli a zdůraznilo, že Spojené státy by neměly přijímat syrské běžence, protože mezi nimi mohou být přívrženci Islámského státu (IS).

Jeden z možných favoritů republikánských primárek Ben Carson dnes uvedl, že americké úřady by měly podrobně monitorovat všechny v současnosti přesídlované uprchlíky a omezit budoucí výdaje na jejich přijímání. Lídr průzkumů Donald Trump zase prohlásil, že by zvážil uzavření některých mešit v USA.

Podle průzkumu agentury Reuters by na tyto výzvy mohli voliči slyšet, neboť 63 procent obyvatel USA se obává možného útoku na americkém území a cítí se ohroženější než po předloňském atentátu v cíli Bostonského maratónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám