Hlavní obsah

Vstaň a řekni, k jaké se hlásíš víře. Svědci popsali masakr ve škole

Roseburg
Aktualizováno

Šestadvacetiletý Chris Harper-Mercer, který na vyšší odborné škole v Roseburgu v jižním Oregonu zabil devět lidí, než ho zastřelila policie, měl u sebe tři pistole, jednu pušku a neprůstřelnou vestu. Podle svědků donutil oběti lehnout si na zem, potom vstát a říct, k jaké se hlásí víře, než je zastřelil. Zdá se, že se soustředil na křesťany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šestadvacetiletý útočník zabil ve škole v Oregonu devět lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Vypadá to na naštvaného mladého muže plného nenávisti,“ řekl zdroj blízký vyšetřování listu The New York Times.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Haper-Mercer byl narozen ve Velké Británii a v Oregonu žil se svými rodiči. Podle svého profilu na internetové seznamce byl konzervativec bez vyznání. Obětí se přitom ptal, jakého jsou vyznání, a ve dvou případech se přímo tázal, zda jsou křesťané.

Foto: Profimedia.cz

Chris Harper-Mercer

Osmnáctiletá Kortney Mooreová seděla zrovna na hodině tvůrčího psaní. Vtom oknem proletěla kulka a trefila učitele do hlavy. Pak vešel střelec a přikázal, ať si všichni lehnou na podlahu.

Anastasia Boylanová přežila, protože po zásahu kulkou předstírala, že je mrtvá. Její otec řekl televizi CNN, že vrah vyzval, aby vstali všichni křesťané. „Dobrá. Protože jste křesťani, uvidíte za vteřinu Boha,“ prohlásil k nim a začal střílet.

Foto: Michael Sullivan, ČTK/AP

Policisté během zásahu v campusu v Roseburgu

Foto: ČTK/AP

Smutek zdrcené studentky

Zdá se, že mladík svůj čin avizoval na jednom diskusním fóru. [celá zpráva]

Na internetu se také už dříve pochvalně vyjádřil k vraždě reportérky a kameramana v přímém přenosu televize ve Virginii. Napsal, že střelce Vestera Flanagana obdivuje. Dodal také: „Tohle je zajímavé.

Všiml jsem si, že spousta lidí jako on je sama a nikdo o nich neví. Když ale prolijí krev, dozví se o nich celý svět.“ Dále připsal: „Zdá se, že čím víc lidí zabijete, tím víc jste ve středu pozornosti.“

Podle některých zdrojů se Harper-Mercer vyjadřoval pochvalně také o nacistech a Irské republikánské armádě.

Foto: Steve Dipaola, ČTK/AP

Pieta za oběti v Roseburgu

Policie motiv střelce stále zjišťuje. „Nevím, co mám říct, celá se třesu,“ řekla televizi NBC jeho nevlastní sestra Carmen Nesnicková. „Byl to milý kluk, dával všem přednost před sebou samotným. Nedává to smysl, protože chtěl, aby byli všichni šťastní,“ poznamenala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila místo nedaleko školy, kde útočník bydlelVideo: Reuters

Prezident Obama v emotivním projevu po střelbě prohlásil, že by Spojené státy měly ztížit vyšinutým střelcům přístup ke zbraním a zařadit se tak mezi ostatní vyspělé země, napsala ČTK.

„Nejsme jedinou zemí na světě, v níž žijí vyšinutí lidé. Ale jsme jedinou vyspělou zemí, kde každých několik měsíců dojde k podobné masové střelbě," uvedl šéf Bílého domu, podle něhož se již Američané stávají vůči podobným tragédiím netečnými.

Úřady odhadují, že mezi lety 2001 a 2013 bylo zabito střelnou zbraní více než 153 000 Američanů.

Anketa

Měl by se podle vás v USA zpřísnit benevolentní přístup k držení střelných zbraní?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 5740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám