Hlavní obsah

Chile zasáhlo silné zemětřesení, před tsunami evakuovali milión lidí

– Santiago de Chile • Aktualizováno

Chile zasáhlo v noci na čtvrtek (ve středu večer místního času) zemětřesení o síle 8,3 stupně Richterovy škály. Podle chilského ministra vnitra Jorgeho Burgose si vyžádalo osm obětí, jeden člověk se pohřešuje. Další desítky osob utrpěly zranění, uvedly světové agentury. Před přívalovou vlnou tsunami byl evakuován milión lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chile zasáhlo zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

"Znovu se musíme vypořádat s tím, že nám příroda zasadila tvrdou ránu," uvedla prezidentka Bacheletová v projevu vysílaném v chilské televizi.

Mrtví pocházejí z měst Coquimbo a Tongoy, která byla rovněž rozsáhle zaplavena. Vlny měly výšku 4,5 metru. Do oblasti byla ihned vyslána armáda, která má zabránit rabování.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Následky zemětřesení v chilském Conconu

V důsledku otřesů se v Santiago de Chile začaly kývat budovy a lidé v panice utíkali na ulici, popsala agentura AP. Podle agentury Reuters byly otřesy cítit až v argentinském Buenos Aires, které leží na východním pobřeží jihoamerického kontinentu. Asi po dvaceti minutách od hlavního zemětřesení přišly podle USGS ještě čtyři následné otřesy o síle až 6,4 stupně.

Čtyřmetrové vlny

Úřady vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami, která může zasáhnout pobřeží Chile, Peru, americkou Havaj, pobřeží Kalifornie, ale i Francouzskou Polynésii či Nový Zéland. Chilská vláda vyzvala obyvatele, aby se raději z pobřežních oblastí evakuovali. Milión lidí muselo opustit domovy.

Foto: Pablo Ovalle Isasmendi, ČTK/AP

Vlna tsunami vyvolaná silným zemětřesením zasáhla chilské město Valparaiso

V chilském městě Coquimbo již zaznamenali vlny vysoké 4,5 metru, uvedlo námořnictvo. Podle starosty města Illapel, které se nachází poblíž epicentra zemětřesení, se tam 1800 lidé ocitlo zcela bez elektřiny a pitné vody.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí.
Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a v jeho důsledku zemřelo více než 5000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám