Hlavní obsah

Clintonová kvůli kritice odevzdá FBI k prozkoumání svůj e-mailový server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalá první dáma a ministryně zahraničí Hillary Clintonová poskytne vyšetřovatelům z FBI svůj soukromý e-mailový server, z něhož vyřizovala vládní agendu v době, kdy vedla americkou diplomacii. Clintonová kandiduje na prezidentku a kritika kvůli užívání privátního e-mailu ve vládním úřadu její kampaň hendikepuje.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Bývalá první dáma a ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

Federální vyšetřovatelé prověřují, zda ze soukromého účtu ministryně neunikly utajované informace.

Clintonová jim dříve předala několik tisíc svých e-mailových zpráv. Teď se kromě serveru, kam se korespondence ukládala, chystá odevzdat i paměťové disky, na nichž si ministryně zprávy zálohovala.

Korespondence vysokých státních úředníků je vlastnictvím americké vlády. Washington své úředníky nabádá, aby používali vládní e-mailové účty, ale ne všichni tak činí.

Clintonová tvrdí, že neporušila žádný zákon ani nijak neohrozila vládní tajemství. Kritika na její osobu přesto přetrvává a ohrožuje její prezidentskou kampaň, jak ukázaly průzkumy. Podle republikána Reince Priebuse Clintonové nezbývalo nic jiného než odevzdat všechno FBI. „Ví, že udělala něco špatného a není už cesty, jak to zatajit,“ poznamenal.

Hillary Clintonová podle svých slov během působení v úřadu v letech 2009 až 2013 odeslala 60 tisíc e-mailů, z toho zhruba polovina byla pracovních.

Reklama

Související témata:

Související články

Clintonová chce kandidovat na prezidentku USA

Bývalá americká první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clintonová chce kandidovat v prezidentských volbách na podzim 2016. Oznámila to ve videu, které...

Výběr článků

Načítám