Hlavní obsah

Peruánská Světlá stezka držela lidi desítky let v otroctví

– Lima

Peruánská armáda v úterý zachránila 39 lidí, které na jedné farmě držela v otroctví ultralevicová Světlá stezka (Sendero Luminoso). Někteří lidé byli zajati už před desítkami let a bylo mezi nimi také mnoho dětí, které se narodily v zajetí.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník peruánské armády evakuuje lidi vězněné Světlou stezkou

Článek

„Jsme tady takhle už 30 let,” řekla zachráncům jedna z osvobozených žen, kterou citoval zpravodajský server BBC. Rebelové je nutili k polním pracím a chtěli po nich, aby se s nimi zapojovali do vzpoury proti vládě. Ženy prý byly „nuceny rodit další bojovníky”. Děti vypověděly, že se na začátku operace bály, protože jim rebelové tvrdili, že je vojáci přišli zabít.

Na záchranné operaci se podílelo 120 vojáků za podpory čtyř vrtulníků, které násilím zadržované lidi odvezly do bezpečí. K farmě je navedl muž, který tam byl léta držen a asi před měsícem uprchl, upřesnila armáda.

Světlá stezka zahájila krvavý boj proti peruánské vládě v 80. letech, konflikt už si vyžádal na 70 000 obětí.

Organizace se v podstatě rozpadla v roce 1992, kdy se vládě podařilo dopadnout jejího zakladatele a ideového vůdce Abimaela Guzmána. Část členů však zůstala aktivních. Podle peruánské vlády tyto buňky z větší části opustily maoistickou ideologii Světlé stezky a přešly na lukrativní obchod s narkotiky, především kokainem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám