Hlavní obsah

Bílý dům nebude bránit rodinám rukojmí platit výkupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům změní politiku k placení výkupného za Američany zadržované teroristy jako rukojmí. Prezident Barack Obama se má ve středu setkat s rodinami zadržovaných. Pak by měl zveřejnit nové zásady. Rodiny budou moci zaplatit výkupné za své blízké bez obav ze stíhání v USA. Americká vláda však nadále za rukojmí platit nebude.

Foto: Reuters

Obamu ke změně přístupu přivedla i vražda Stevena Joela Sotloffa.

Článek

Obama nařídil změnit přístup k výkupnému loni, když si příbuzní některých lidí zadržovaných teroristy stěžovali, že jim v USA hrozí postih, jestliže za vydání svých blízkých zaplatí.

Podle vládních zdrojů agentury AP Spojené státy nezmění zákon, který kriminalizuje pomoc a podporu teroristickým organizacím. Bílý dům dá ale jasně najevo, že ministerstvo spravedlnosti nikdy nestíhalo nikoho za zaplacení výkupného a neučiní to ani v budoucnu.

Revizí se Obama začal zabývat kvůli případům čtyř Američanů, jež loni zabil Islámský stát (IS). Rodiny Jamese Foleyho, Stevena Sotloffa, Petera Kaasiga a Kayly Muellerové poukazovaly, že americká politika vůči výkupnému je moc přísná a že evropští rukojmí se často dostanou ze zajetí díky tomu, že vlády v Evropě za ně zaplatí.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

James Foley po propuštění ze zajetí v Libyi

Sporné jednání s Tálibánem o propuštění Bergdahla

I když americký zákon jasně zakazuje ustupovat teroristům, americká administrativa loni vyjednávala s afghánským Tálibánem a dosáhla propuštění vojáka Bowea Bergdahla výměnou za pět vězňů z Guantánama. Bílý dům to tehdy ospravedlnil tím, že prezident se cítí povinen neponechat žádného vojáka za armádou na bojišti.

Bergdahl nyní čelí obvinění z dezerce a ze zbabělého chování při konfrontaci s nepřítelem. [celá zpráva]

Bowe Bergdahl těsně před svým propuštěním

Vdova po rukojmím Warrenu Weinsteinovi, jehož zajala Al-Káida a jenž byl omylem zabit při útoku amerického bezpilotního letadla na afghánsko-pákistánské hranici, řekla, že nevidí důvod rozlišovat mezi americkými občany: „Ti lidé, kteří zajmou Američany pracující v cizině, nedělají rozdíl mezi tím, kdo je zaměstnavatelem jejich rukojmí. A neměla by to dělat ani vláda.”

Reklama

Výběr článků

Načítám