Hlavní obsah

Milionářka si má odpykat 18 let za zabití autistického syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský soud ve čtvrtek odsoudil k 18 letům vězení milionářku, která v luxusním hotelu na Páté avenue na Manhattanu otrávila svého osmiletého autistického syna smrtícím předávkováním léků. Oznámily to tiskové agentury. Čtyřiapadesátiletá Gigi Jordanová byla již dříve porotou shledána vinnou ze zabití svého dítěte v hotelu Peninsula v únoru 2010.

Foto: ČTK/AP

Gigi Jordanová

Článek

Obžaloba vyjádřila s rozsudkem spokojenost. Naopak obhájce dal najevo, že se proti verdiktu nejspíše odvolá, protože jeho klientka by – i s přihlédnutím k pěti letům ve vazbě a k dobrému chování za mřížemi – nevyšla na svobodu dříve než v červenci 2025.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někdejší zdravotní sestra, která si jmění v odhadované výši 40 miliónů dolarů (asi miliarda korun) nadělala ve farmaceutickém průmyslu, přijela do hotelu 3. února se svým synem. Následně jej přiměla spolknout velké množství léků, které do něj vpravovala i za pomoci hmoždíře a injekční stříkačky, než Jude Mirra podlehl 5. února v časných hodinách.

Mělo jít o milosrdenství

Podle obhajoby prý šlo o akt milosrdenství, který měl chlapce uchránit před sexuálním zneužíváním ze strany biologického otce i dalších mužů. Obhájce také tvrdil, že jeho klientka se nacházela ve stavu krajního emocionálního rozrušení, když do dítěte cpala prášky, a že se následně pokusila o sebevraždu.

Podle obžaloby, která požadovala za zločin trest v nejvyšší možné výši, tedy 25 let vězení, žena vraždila, protože nebyla s to dále snášet postižení svého dítěte. Porota však obvinění z úkladné vraždy změnila na zabití.

Soudce Charles Solomon prohlásil, že bylo pro něj velice těžké porozumět obžalované a zejména tomu, že „neměla vůbec žádné slitování" s téměř němým chlapcem, o jehož údajném zneužívání neexistují žádné věrohodné důkazy. Zapochyboval také o pokusu obžalované o sebevraždu.

Sama Jordanová žádala soud o shovívavost a znovu tvrdila, že jednala v nejlepším zájmu dítěte, které prý nade vše milovala a kvůli kterému se zřekla kariéry.

Otec zneužívání popírá

Otec dítěte, cvičitel jógy Emil Tzekov, který býval druhým manželem Jordanové, popřel, že by chlapce zneužíval.

Jordanová se prý bála, že syna nedokáže před otcem ochránit, protože první manžel, podnikatel Raymond Mirra se prý chystal ji zabít či zavřít do léčebny, takže péče o postiženého syna by připadla Tzekovovi. A tak raději syna otrávila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám