Hlavní obsah

Válečný uprchlík z Československa odkázal majetek americké vládě

Manželé z amerického Seattlu Joan a Peter Petrasekovi odkázali v závěti všechny své úspory, dům, auto a sbírku zbraní americké vládě, napsal list The Seattle Times. Ministerstvu financí přišel šek na 847 215 dolarů (20,8 miliónu korun). Co k takovému kroku bezdětné manžele vedlo, zůstává velkou neznámou. Závěť obsahuje pouze jedinou větu bez jakéhokoli vysvětlení.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Existuje pouze nepotvrzená domněnka, že se Peter Petrasek coby válečný uprchlík chtěl odvděčit Spojeným státům za to, že mu poskytly azyl. Tuto teorii podpořil také soused manželů Ron Wright, který je znal přes třicet let. Z jeho informací vyplývá, že se Peter narodil v Praze zřejmě jako Vlastimil Petrásek nebo Petrášek.

Nacisté rodině zkonfiskovali majetek, otce poslali do koncentračního tábora a sestru na práci do Drážďan. Zemřela zřejmě při spojeneckém bombardování města. On sám se prý dostal do mládežnického tábora německé luftwaffe, kde se Petrášek jako velmi mladý naučil létat. Byl prý členem posádky jednoho sestřeleného letadla, ale přežil a podařilo se mu dostat do Švýcarska.

Jeden z dokumentů, který se našel po smrti Petráška v domě, svědčí o tom, že prošel táborem v americké zóně v Ludwigsburgu a splnil kritéria uprchlíka. Mezi dokumentací se našlo také oznámení o svatbě manželů, která se konala v červenci 1951 v Ottawě. Peter po válce dorazil do Ottawy, kde se seznámil s Joan, jež byla o sedm let starší.

 Vděčnost za přijetí

Po několika letech se manželé rozhodli přestěhovat do Seattlu, kde si Peter našel práci v hutnictví a Joan pracovala jako čalounice. Podle Wrighta byli velmi šetrní a v době, kdy je znal, byli na dovolené v zámoří jenom jednou. Dům si koupili v roce 1958 za tehdejších 15 tisíc dolarů, ale už tehdy byli schopni zaplatit polovinu a na zbytek si vzali půjčku.

Peter přežil Joan o 13 let. Peter zemřel, když byl v domě sám, a nalezen byl až po upozornění jiného souseda, který si všiml balíčku, jenž zůstal nevyzvednutý několik dní přede dveřmi.

Suma bude podle mluvčího ministerstva financí zahrnuta do všeobecného fondu. Byť jde o velkou částku, v rámci amerických výdajů znamená zlomek rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám