Hlavní obsah

Kongres USA bude mít možnost posoudit jadernou dohodu s Íránem

Kongres Spojených států bude mít možnost posoudit vznikající konečnou dohodu s Íránem, případně ji také odmítnout, což prezidentovi Baracku Obamovi znemožní zrušit některé sankce proti Teheránu. Ve čtvrtek příslušný návrh drtivou většinou hlasů schválila Sněmovna reprezentantů, která tak učinila týden po takřka jednomyslném souhlasu Senátu. Bílý dům již přislíbil, že Obama návrh podepíše.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezident Obama hovoří k zákonodárcům.

Článek

Pro opatření ve 435členné Sněmovně prezentantů zvedlo ruku 400 zákonodárců, 25 jich bylo proti. Ve 100členném Senátu podpořilo návrh 98 senátorů, proti byl pouze jeden.

Norma počítá s tím, že Kongres bude mít možnost ve lhůtě 30 dní posoudit a případně i odmítnout konečnou dohodu s Teheránem. Během této doby nebude Obama moci zrušit Kongresem schválené sankce proti Íránu. Pokud nakonec zákonodárci s mezinárodní dohodou vysloví nesouhlas, tak prezident nebude smět ekonomické sankce odsouhlasené Kongresem zrušit.

Kompromis ukončuje vleklý spor

Schválené opatření je umírněnou náhradou za původně republikánské návrhy, které měly Kongresu přiřknout plnou kontrolu nad ujednáním s Teheránem. Obama s takovým postupem nesouhlasil a hrozil vetem. Kompromis, který je společným dílem republikánů a demokratů, tak ukončuje několik měsíců trvající spor mezi Bílým domem a Kongresem.

Konečná dohoda šesti světových mocností s Íránem by měla být připravena do konce června. Na jejím rámci se již představitelé zemí shodli. Cílem ujednání je rozptýlit obavy Západu, že íránský jaderný program by mohl být zneužit k výrobě jaderné bomby. Výměnou za ústupky budou postupně zrušeny hospodářské sankce, kterým nyní Teherán čelí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám