Hlavní obsah

V Havaně demonstrovali homosexuálové, svolala je neteř Fidela Castra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dcera kubánského prezidenta Raúla Castra Mariela zorganizovala v sobotu v Havaně pochod, kterého se zúčastnilo přes 100 homosexuálů a transsexuálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Havaně manifestovali gayové a lesby, svolala je CastrováVideo: Reuters

 
Článek

V rámci manifestace několik desítek párů gayů a leseb během obřadu vedeným kubánskými a americkými duchovními představiteli symbolicky uzavřelo sňatek, oficiální svatba osob stejného pohlaví je v zemi nelegální.

Kubánské organizace bojující za práva homosexuálů nicméně věří v to, že Kuba brzy v této věci svůj přístup změní.

Foto: Stringer, Reuters

Demonstrace v Havaně

"Homosexuální sňatky jsou již legální v Argentině, Uruguayi a hlavním městě Mexika," prohlásila Mariela Castrová, která je sama heterosexuální, ale o práva gayů a leseb se aktivně zasazuje. "Nemáme zájem být prvními. Pro nás je na prvním místě toho vůbec dosáhnout," dodala.

Stát zaplatí i změnu pohlaví

Neteř Fidela Castra na Kubě vede Národní centrum pro sexuální vzdělávání, které mimo jiné usiluje o větší toleranci k homosexuálním Kubáncům.

Foto: Stringer, Reuters

Mariela Castrová

Organizaci se v minulosti mimo jiné podařilo prosadit, aby stát platil transsexuálům změnu pohlaví.

To je jedna z několika vstřícných změn, které Havana vůči sexuálním menšinám učinila. Například před dvěma lety země zákonem zakázala pracovní diskriminaci na základě sexuální orientace.

Reklama

Výběr článků

Načítám