Hlavní obsah

USA zahájily další etapu likvidace yperitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda zahájila ve středu likvidaci největšího skladu chemických zbraní, který dosud zůstal na území Spojených států. Vojenští experti zničili první kilogramy z celkem 2600 tun yperitu, které jsou ve skladu ve státě Colorado uloženy v 780 000 nábojů. Celá likvidace má podle agentury AP trvat čtyři roky.

Foto: Profimedia.cz

Výroba dělostřeleckých granátů ráže 105mm plněných yperitem v Rocky Mountain Arsenalu v coloradském Commerce City

Článek

Armáda ničí náboje ve speciálním automatickém zařízení, jehož vybudování přímo ve skladu přišlo na 4,5 miliardy dolarů (115 miliard Kč). Nakonec přijde na řadu asi 1400 poškozených nábojů, které nepůjdou zlikvidovat tímto způsobem. Experti je umístí do speciální pevné komory, kde budou rozmetány výbuchem a plyn bude chemicky neutralizován.

Yperit, označovaný podle charakteristického zápachu jako hořčičný plyn, byl používán v některých konfliktech 20. století včetně obou světových válek. Jeho smrtící účinky se projevují především leptáním sliznic. V Coloradu je uskladněn v kapalném skupenství a Pentagon tvrdí, že celý proces likvidace je zcela bezpečný.

Chemické zbraně mají být zničeny podle mezinárodní smlouvy z roku 1997. Předpokládá se, že úplná likvidace zásob umístěných v Coloradu potrvá čtyři roky.

Dalších 534 tun yperitu a nervového plynu je umístěno na základně Blue Grass v Kentucky, na řadu tyto chemické zbraně přijdou v letech 2016 až 2023.

Spojené státy měly ve svém arzenálu celkem 30 600 tun yperitu a nervového plynu, ale nikdy je v bojích nepoužily.

Téměř 90 procent z celkových zásob již bylo zničeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám