Hlavní obsah

Sonda Dawn po sedmi letech doputovala na oběžnou dráhu planetky Ceres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasadena

Sonda Dawn amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) po sedmi a půl letech vstoupila na oběžnou dráhu planetky Ceres. Příštích 14 měsíců má mapovat nejen planetku, ale i asteroidy v jejím sousedství mezi Marsem a Jupiterem.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace cesty sondy Dawn k planetce CeresVideo: NASA Jet Propulsion Laboratory

 
Článek

Ceres je první planetka, kterou prozkoumá sonda. Experti si od průzkumu slibují také informace osvětlující lépe původ vzniku naší sluneční soustavy. Dawn už před měsícem pořídil fotografie Ceresu. Jsou na nich vidět nejen krátery, ale také nevšední bílá místa, která upoutala pozornost expertů.

Foto: NASA

Dvě jasně zářící skvrny na povrchu planetky Ceres

Sonda v hodnotě přes 460 miliónů dolarů (11,3 miliardy korun) se má v první fázi k planetce přiblížit až na vzdálenost 40 000 kilometrů. „To je zhruba desetkrát blíže, než je vzdálenost mezi Měsícem a Zemí,“ připomněl pro BBC Robert Mase z NASA.

Vědci se však postupně chtějí s aparátem k Ceresu přiblížit až na pouhých několik set kilometrů. Výzkum má začít za měsíc.

Foto: NASA

Sonda Dawn ve vesmíru

Sonda Dawn už v letech 2011 a 2012 kroužila kolem asteroidu Vesta. Ten je menší než Ceres, oproti jejímu průměru 950 kilometrů ten jeho činí jen 525 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám