Hlavní obsah

Američanka otrávila pětiletého syna, prý aby zaujala na Facebooku

New York

Matka pětiletého chlapce z New Yorku, která způsobila svému synovi otravu solí, byla dnes odsouzena za vraždu. Podle žalobců se žena pokoušela získat pozornost sociálních sítí prostřednictvím „záhadné nemoci”, kterou její syn trpěl kvůli velkému množství soli v organismu. Matce nyní hrozí až doživotní vězení s možností podmínečného propuštění po 25 letech.

Foto: ČTK/AP

Lacey Spearsová

Článek

Sedmadvacetiletá Lacey Spearsová podle verdiktu soudu dlouhodobě dávkovala svému malému synovi nadměrné množství soli, což vedlo k tomu, že měl dlouhodobé a zhoršující se zdravotní potíže. „Po dobu pěti let svého života byl Garnett Spears nucen trpět kvůli opětovným hospitalizacím, nadbytečným chirurgickým zákrokům a nakonec kvůli otravě solí, to vše rukou jedné osoby, která jej měla nejvíc chránit: jeho matky," řekla na adresu odsouzené ženy žalobkyně Janet DiFioreová.

Motiv Spearsové byl velmi neobvyklý. Podle DiFioreové se snažila zajistit si pozornost lidí na internetu zveřejňováním dojemného příběhu „nevysvětlitelné" nemoci svého syna. Podrobně prý popisovala na Facebooku a svém blogu jeho poslední dny a podle prokuratury budila dojem, že velmi potěšeně reaguje na každý komentář vyjadřující sympatie. „Používala 'nemoc' dítěte, aby se učinila zajímavější, zatímco její činnost přímo vedla ke smrti zmučeného syna," uvedla DiFioreová.

Obhajoba ženy jejím argumentům oponovala s tím, že smrt lze přičíst na účet lékařů v nemocnici, kde chlapec ležel ve svých posledních dnech letos v lednu. Podle obhájce rovněž není dostatečně prokázáno, že nadměrně vysoké hodnoty sodíku v krvi dítěte byly způsobeny tím, že mu matka vpravovala do těla příliš soli.

Soud se však přiklonil k verzi prezentované žalobci a o výši trestu rozhodne v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám