Hlavní obsah

Mexiko postihlo zemětřesení

– Ciudad de Mexico

Zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály udeřilo v neděli poblíž pacifického pobřeží Mexika. Podle úřadů nejsou informace o obětech či hmotných škodách. Varování před přívalovou vlnou nebylo vydáno, uvedla agentura Reuters.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Záznam seismografu se zemětřesením

Článek

Epicentrum otřesů se nacházelo přibližně 264 kilometrů jihozápadně od města Cihuatlán v mexickém státě Jalisco. Podle americké geologické služby USGS bylo ohnisko zemětřesení v hloubce 22 kilometrů. Obyvatelé pobřežních oblastí se proto nemusí obávat příchodu přívalové vlny.

Několik minut po prvním otřesu následoval ještě další o síle 5,5 stupně, ani ten však Mexičany nijak neohrozil.

Úřady ve státě Jalisco, kde byly otřesy na některých místech cítit, podle mexických médií dosud zjišťují případné škody na budovách; žádní mrtví či zranění hlášeni nejsou.

Mexiko se nachází v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou otřesy relativně časté, intenzitu blízkou sedmi stupňům však dosahují jen zřídka. Loni v dubnu naměřili při zemětřesení ve státě Guerrero sílu otřesů 7,2 stupně, k žádným výraznějším škodám ale tehdy nedošlo.

Jednou z největších katastrof bylo velké zemětřesení o síle 8,1 stupně, k němuž došlo v roce 1985. V mexickém hlavním městě tehdy živel usmrtil přes 6000 lidí a zničil nebo vážně poškodil mnoho budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám