Hlavní obsah

Protesty z Fergusonu se rozšířily po USA

Washington

Do desítek amerických měst se rozšířily protesty kvůli zastřelení černošského mladíka bělošským policistou ve Fergusonu ve státě Missouri. Nepokoje se znovu rozhořely po úterním oznámení, že vyšetřovatelé policistu Darrena Wilsona neobvinili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty ve FergusonuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace se uskutečnily ve 12 městech. Nevyhnuly se New Yorku, Clevelandu, Seattlu, Minneapolisu, Atlantě, Chicagu či Bostonu. Většinou byly pokojné, střety však byly kromě Fergusonu hlášeny také z Oaklandu v Kalifornii, kde došlo i na rabování a policie zatkla 43 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I v jednadvacetitisícovém Fergusonu však byla situace v úterý v noci klidnější než  předchozí noc. Pouze jednou použila policie slzný plyn, když demonstranti rozbili okna radnice. Zaznamenala také jeden případ střelby, když protestující zapálili automobil. Policie zatkla 44 lidí.

Město nadále pomáhá policii hlídat 2200 příslušníků Národní gardy.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Protestující v Oaklandu

Foto: Elijah Nouvelage , Reuters

Demonstrace v kalifornském Emeryvillu

Násilnosti, pro které „není omluva“ odsoudil prezident Barack Obama. Současně však připustil, že mají hlubší kořeny a nesouvisí pouze se zabitím Browna. Mnoho skupin lidí má podle něj „dojem, že zákony nejsou vymáhány stejnoměrně nebo spravedlivě“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zablokovali dálnici v Los AngelesVideo: Reuters

Policista Wilson zastřelil neozbrojeného Browna 9. srpna. Podle svědků se Brown vzdával, policista ale tvrdí, že ho podezřelý mladík ohrožoval na životě. [celá zpráva]

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Policie v Los Angeles

Foto: Jason Redmond, Reuters

Protest v Seattlu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám