Hlavní obsah

Sonda MAVEN zakotvila po 711 miliónech kilometrů na Marsu, má rozluštit záhadu rudé planety

Americká vesmírná agentura NASA po desetiměsíčním letu a 711 miliónech kilometrů navedla v pondělí ráno sondu MAVEN na oběžnou dráhu Marsu. Aparát bude získávat informace, které by vědcům mohly pomoci pochopit, proč a jak zmizela většina atmosféry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace příletu sondy MAVEN na MarsVideo: Reuters

 
Článek

MAVEN (zkratka pro Mars Atmosphere and Volatile Evolution) odstartoval k Marsu loni na konci listopadu. Na palubě sondy je osm vědeckých přístrojů pro zkoumání horní atmosférické vrstvy a ionosféry. Sonda váží 2,5 tuny a šířka rozpětí jeho slunečních baterií přesahuje 11 metrů. Přístroj byl vyroben v denverských laboratořích firmy Lockheed Martin. Za projekt NASA zaplatil 671 miliónů dolarů (14,4 miliardy korun).

Mars měl kdysi podle vědců mnohem hustší atmosféru a díky ní se na jeho povrchu nacházela i voda v kapalném skupenství. Později ale došlo k dramatické klimatické změně, v jejímž důsledku ovzduší z velké části vymizelo.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Americká sonda MAVEN dorazila k Marsu, zkoumat bude atmosféru.

Vědci pátrají po tom, proč byl Mars během první miliardy let svého planetárního života vlhký a horký – a proč je nyní naopak suchý a chladný. Raná atmosféra Marsu vytvářela příznivé podmínky pro mikrobiální život, ale velká většina ovzduší unikla do vesmíru vlivem slunečního záření. Podle některých vědců se nabízí vysvětlení, že sluneční vítr atmosféru Marsu „odvál“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám