Hlavní obsah

Obama: Za násilí na Ukrajině je odpovědné Rusko

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v prohlášení, v němž se vyjádřil ke krizi na Ukrajině, Moskvu přitom varoval, že pokračující „nájezdy” na Ukrajinu pro ni budou mít další následky. Prioritou je pro Obamu i potlačení islamistů v Iráku a Sýrii.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama řekl, že o krizi na Ukrajině hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. "Shodli jsme se, že Rusko je odpovědné za násilí na východní Ukrajině," prohlásil Obama. Šéf Bílého domu také řekl, že Rusko tamní konflikt rozdmýchává a podporuje proruské separatisty. Moskva je podle něj izolovanější, než kdykoli za studené války, ale může si za to sama.

Americký prezident neoznačil poslední postup Ruska přímo za invazi a řekl, že je součástí pronikání, které trvá už měsíce. Vyloučil přitom, že by se Spojené státy kvůli ruskému ohrožení Ukrajiny uchýlily k použití síly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama se ve čtvrtek rovněž vyjádřil k působení radikální organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Nyní se podle něj pracuje na strategii postupu vůči Sýrii, přičemž tato intervence podle něj bude mít i "vojenský aspekt". Pokud má být Islámský stát oslaben dlouhodobě, bude třeba vypracovat regionální strategii zahrnující sunnity v Iráku i Sýrii, zdůraznil.

Spojené státy podle šéfa Bílého domu nemusejí volit mezi IS a syrským prezidentem Bašárem Asadem. Ten podle něj není schopen znovu dobýt oblasti kontrolované nyní Islámským státem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám