Hlavní obsah

Zakladatel kbelíkové výzvy se utopil

Corey Griffin, 27letý americký mladík, jehož zásluhou se stala hitem kbelíková výzva, utonul. Ve výzvě na sebe lidé lijí studenou vodu s ledem, a přispívají tím na charitu. Muž zemřel minulou sobotu nad ránem na pobřeží u města Nantucket ležícím ve státě Massachusetts.

Do kampaně se zapojili mimo jiné Gwyneth Palthrowová, Jean Claude Van Damme nebo Lady Gaga

 
Článek

V pátek večer pomohl ve městě Nantucket na charitativním večeru získat na podporu nadace pro léčbu onemocnění ALS (amyotrofická laterální skleróza) více než 100 000 dolarů (2,1 miliónu korun).

Podle policie skočil Griffin kolem druhé hodiny ranní z mola do studené vody, jednou se nakrátko vynořil a poté zmizel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výzvu s ledovou vodou přijali i sportovci Novak Djokovič, Usain Bolt či David Beckham

Griffin přitom z velké míry pomohl přeměnit výzvu s kbelíkem plným studené vody a ledu do internetové senzace, která charitě vydělala už kolem 23 miliónů dolarů, tedy zhruba 470 miliónů korun. Nápad dostal poté, co byla choroba ALS diagnostikována u jeho kamaráda.

Amyotrofická laterální skleróza je onemocnění mozku, způsobující degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Svaly tak postupně ochabují. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzovaný, mentální schopnosti mu však zůstávají. Polovina lidí s touto diagnózou umírá do tří let, šest let přežije pouze 10 procent z nich.

Kbelíkové výzvy se už zúčastnilo mnoho známých osobností, včetně politiků, zpěváků, herců, sportovců a podnikatelů. Kouzlo této výzvy spočívá v tom, že poté, co na sebe člověk vylije kbelík vody a přispěje, nominuje někoho dalšího.

Polít se nechal také kontroverzní starosta Toronta, Boltem vyzvaná ministryně a George W. BushVideo: President George W. Bush

Přispěli a studenou vodu na sebe vylili například Bill Gates, George Bush, Lady Gaga, Britney Spears, Mark Zuckerberg či Vin Diesel. Ten se postaral o nominaci ruského prezidenta Vladimíra Putina. Jeho video se však zatím na internetu neobjevilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám