Hlavní obsah

Texaského guvernéra obvinili ze zneužití moci

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Guvernérovi Texasu Ricku Perrymu hořkne závěr 14letého působení ve funkci. Možný kandidát republikánů do Bílého domu čelí žalobě ze zneužití pravomoci a z nátlaku na prokurátorku demokratku.

Foto: Ashley Landis, Reuters

Texaský guvernér Rick Perry

Článek

Dva měsíce před volbami do Kongresu a guvernérů, v nichž by republikánský úspěch paralyzoval prezidenta Baracka Obamu do konce jeho funkčního období, zavání mnohým načasování Perryho kauzy politickým tahem.

„Je to fraška! Nic víc než zneužití moci!“ tvrdil sebevědomě Perry. Podle vyšetřování to však byl on, kdo zneužil guvernérskou pravomoc a krátil fondy útvaru pro potírání korupce o 7,5 miliónu dolarů, čímž prý chtěl přimět k odstoupení jeho šéfku, demokratickou prokurátorku Rosemary Lehmbergovou.

Podle zvláštního vyšetřovatele Michaela McCruma důkazy dosvědčují, že Perry podmínil alokaci peněz útvaru rezignací prokurátorky poté, co ho obvinila z řízení pod vlivem alkoholu. On sám ale tvrdí, že peníze stopl kvůli tomu, že prokurátorka „ztratila důvěru veřejnosti a jednala nepatřičně a neeticky“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám