Hlavní obsah

USA chtějí kvůli teroristům přísnější kontrolu letů z Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda má kvůli obavám ze sofistikovanějších praktik teroristů v plánu zavést přísnější bezpečnostní opatření pro lety, které míří do USA ze zámoří. Podle agentury Reuters dnes o chystaném kroku informovalo ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Podle zdrojů stanice CNN by se opatření mělo týkat předletových kontrol u letů z Evropy či Blízkého východu.

Foto: Archiv , Právo

Tělesné skenery se začínají zavádět na amerických a evropských letištích.

Článek

Spojené státy podle Reuters v současnosti projednávají zpřísnění kontrol letů do USA s evropskými úřady. Mohlo by jít o podrobnější skenování převážených počítačů, obuvi cestujících či instalaci nových detektorů výbušnin. Seznam předmětů zakázaných na palubách by se měnit neměl.

"Sdílíme nejnovější a podstatné informace s našimi zahraničními spojenci a provádíme konzultace s leteckými společnostmi," uvedl v prohlášení ministr Jeh Johnson, aniž by specifikoval důvody této aktivity ani konkrétní oblasti, kterých se má týkat.

Podle CNN není příčinou žádná konkrétní hrozba, například v souvislosti s chystanými oslavami Dne nezávislosti či současnou situací v Iráku. Přísnější kontroly USA chystají údajně kvůli "chytřejším" výbušným látkám, které prý letištní prohlídky na současné úrovni nemusí odhalit. Podobné výbušniny údajně společně vyvíjejí teroristé ze syrské fronty An-Nusra a jemenské odnože Al-Káidy. Americké zpravodajské služby se obávají, že by je do letadel z Evropy mohli pronést cestující se západními pasy, kteří strávili určitý čas s islamisty v blízkovýchodním regionu.

Spojené státy výrazně zpřísnily kontroly letů a rozšířily seznamy zakázaných předmětů po teroristických útocích ze září 2001. Od té doby se několikrát uvažovalo o zmírnění některých opatření, zrušeny však byly pouze kontroverzní tělesné skenery odhalující nahé tělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám