Hlavní obsah

Čtyři mrtví po střelbě na základně Fort Hood v USA, útočník trpěl syndromem z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Hood
Aktualizováno

Na americké vojenské základně Fort Hood ve státě Texas ve středu večer zaútočil střelec, který zabil tři lidi a dalších 16 zranil. Pak podle všeho spáchal sebevraždu. Uvedl to velitel základny Mark Milley. Prozatím není znám motiv, podle Milleyho ale nic neukazuje na to, že šlo o teroristický čin. Vojenský komplex Fort Hood zažil krvavý útok již v roce 2009, kdy zahynulo 13 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník zabil na základně Fort Hood tři lidiVideo: Reuters

 
Článek

Při středečním incidentu voják, který se léčil kvůli depresím a stavům úzkosti, začal střílet v 16 hod. místního času (23:00 SELČ) v jedné budově. Poté nastoupil do auta, z něhož v palbě pokračoval. Následně vešel do další budovy, kde opět začal střílet. Jeho řádění skončilo až po příjezdu vojenské policie. Při konfrontaci s její příslušnicí muž zvedl ruce vzhůru. Pak ale rychle vytáhl pistoli a střelil se do hlavy, vylíčil generálporučík Milley.

Útočník byl ženatý, v roce 2011 sloužil v Iráku a po návratu trpěl posttraumatickou stresovou poruchou. K útoku použil pistoli ráže 45, která byla nedávno zakoupena.

O incidentu byl informován prezident Barack Obama, který prohlásil, že je událostmi otřesen. Americký ministr obrany střelbu ve Fort Hood označil za "strašlivou tragédii".

Foto: Austin American-Statesman, Deborah Cannon, ČTK/AP

Vojáci na základně Fort Hood

Základna po útoku nařídila veškerému personálu, aby se ukryl a nepřibližoval k oknům. K výzvě použila také Twitter a Facebook. Poplach zrušila až po několika hodinách.

Na základně se v roce 2009 odehrál krvavý incident, při kterém major americké armády Nidal Malik Hasan postřílel 13 lidí a další tři desítky zranil, loni ho soud za tento čin odsoudil k trestu smrti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám