Hlavní obsah

Po zavedení letního času přibývá o čtvrtinu víc infarktů, zjistila studie

Washington

Den po zavedení letního času se o 25 procent zvyšuje počet srdečních záchvatů. Po přechodu na zimní čas jich naopak prakticky stejným poměrem ubývá. Vyplývá to ze studie amerických vědců, která byla zveřejněna v online revue Open Heart a prezentována na konferenci amerických kardiologů ve Washingtonu. Většina evropských zemí přešla na letní čas v neděli brzy ráno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americká studie hodnotila údaje za čtyři roky z nemocnic v americkém státě Michigan. V pondělí po zavedení letního času, kdy se den o hodinu zkrátí, se počet infarktů zvýšil oproti jiným pondělkům o 25 procent. Naopak, když se zavádí zimní čas a den se o hodinu prodlouží, počet srdečních záchvatů poklesl o 21 procent.

Studie zjistila, že během celého týdne po jakékoli změně času se ale počet infarktů nemění. První den po přechodu na letní čas těchto případů přibývá a v dalších dnech jich ubývá, řekl hlavní autor studie kardiolog Amneet Sandhu z Coloradské univerzity v Denveru.

Připomněl, že předcházející studie ukázaly, že v pondělí je tradičně nejvíce infarktů. Porovnáním záznamů z posledních čtyř let ale zjistil, že v pondělí po přechodu na letní čas je srdečních záchvatů ještě víc.

Stres a ztráta hodiny spánku

Studie uvádí, že nemůže s jistotou určit příčiny nárůstu či poklesu infarktů po změnách času. „Nárůst v pondělí ráno je zřejmě důsledkem kombinace faktorů, včetně stresu ze začátku nového pracovního týdne,“ řekl Sandhu novinářům.

„Se zavedením letního času se všechny tyto faktory posilují ztrátou jedné hodiny spánku. Možná lidé s problémy se srdcem jsou vystaveni při změně času většímu riziku. Je také možné, že lidé vůbec jsou velmi citliví na ztrátu i jediné hodiny spánku,“ dodal.

„Ať jsou však příčiny jakékoli, závěry studie zřejmě ukazují, že v pondělí po zavedení letního času by mohl být posílen personál nemocnic,“ řekl Sandhu. Podle něj by se však obdobné studie měly provést i ve státech jako Havaj a Arizona, kde letní čas nezavádějí.

Anketa

Vadí vám změna času?
Ano
81,2 %
Ne
18,8 %
Celkem hlasovalo 10084 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám