Hlavní obsah

V Coloradu se začaly prodávat netypické licence. Opravňují k prodeji marihuany

Denver

Americký stát Colorado se připravuje na otevření obchodů, kde bude od 1. ledna legálně ke koupi marihuana pro rekreační užití. Jen v půlmiliónové metropoli Denveru zatím dostalo potřebná povolení 14 obchodů a 17 pěstitelů konopí, desítky dalších o ně žádají, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Coloradu se prodávají licence na prodej marihuanyVideo: Reuters

 
Článek

Colorado marihuanu legalizovalo v loňském referendu: lidé starší 21 let mohou marihuanu nejen užívat a pěstovat, ale od příštího roku je povolen i prodej ve státem licencovaných obchodech.

První licenci vydaly denverské úřady v pátek, celkem o ni dosud v celém Coloradu požádalo 348 obchodníků. Majitelé obchodů musejí projít složitým procesem schvalování, v němž hraje roli i názor sousedů.

Foto: Brennan Linsley, ČTK/AP

Různé druhy marihuany, které se budou nabízet v obchodech v Coloradu

Coloradský zákon o marihuaně umožňuje, aby lidé starší 21 let mohli u sebe legálně mít až jednu unci (28 gramů) této lehké drogy. Soukromé pěstování konopí, ze kterého se marihuana získává, je omezeno na šest rostlin na osobu. Na jednu unci bude omezeno i množství, které si budou moci lidé koupit v obchodech: obchodníci navíc budou muset povinně varovat zákazníky, že konzumace marihuany je zakázaná na veřejnosti, že pod vlivem drogy nikdo nesmí usednout za volant a že nelegální je i převážení marihuany přes hranice Colorada.

Colorado je vedle Washingtonu zatím jediným ze dvou amerických států, kde marihuanu legalizovali, a vůbec prvním, kde bude droga ke koupi. Ve Washingtonu se otevření obchodů chystá příští rok na jaře. Podle federálních amerických zákonů je marihuana stále ilegální, vláda ale rozhodla o tom, že uživatele v Coloradu a Washingtonu nebude stíhat.

Američané jsou stále tolerantnější k prodeji marihuany v malých množstvích koncovým uživatelům. Zatímco v průzkumu agentury AP a CNBS bylo proti prodeji 55 procent oslovených, ve dva týdny starém průzkumu AP a GfK už jen 29. Jako méně vážné také vnímají dopady prodeje marihuany na ekonomiku nebo na růst konzumace tvrdých drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám