Hlavní obsah

Bývalý starosta Detroitu Kilpatrick půjde na 28 let do vězení

Detroit

Americký federální soud poslal na 28 let do vězení bývalého starostu Detroitu. Kwame Kilpatrick byl odsouzen za řadu trestných činů včetně úplatkářství, vyděračství či zpronevěry. Vinným z více než dvou desítek zločinů byl uznán již v březnu, dnes mu soud vyměřil trest. Podle prokuratury přispěly Kilpatrickovy zločiny i k finanční krizi města, které muselo požádat o ochranu před věřiteli.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Kwame Kilpatrick

Článek

Třiačtyřicetiletý Kilpatrick, který řídil detroitskou radnici v letech 2002 až 2008, byl ještě nedávno označován za vycházející hvězdu americké Demokratické strany.

Podle soudkyně Nancy Edmundsové ale někdejší starosta města stál v čele spiknutí, které daňové poplatníky stálo miliony dolarů. Prokuratura také zdokumentovala, že Kilpatrick mimo jiné vyžadoval úplatky od firem, které se ucházely o městské zakázky. Se svými společníky firmám vyhrožoval, aby je donutil k placení, dopustil se ale také zpronevěry nebo finančních podvodů.

Výše trestu je podle soudkyně vzkazem pro veřejnost, že soudy nebudou korupci tolerovat. "Tento způsob podnikání už je minulostí. Je po všem," řekla Edmundsová, kterou citovala agentura Reuters.

Bývalý starosta v asi půlhodinovém vystoupení svých činů litoval, podle soudkyně to byl ale vůbec první jeho projev tohoto druhu. Obhájci žádali pro svého klienta 15 let vězení, soud se ovšem výší trestu přiklonil k žádosti žalobců.

Kilpatrick byl ve vazbě už od roku 2010, kdy byl odsouzen na 18 měsíců za finanční machinace a nedodržení pravidel podmínečného propuštění. Další machinace se provalily během jeho vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám