Hlavní obsah

Ve Washingtonu útočil propuštěný voják, zemřel při přestřelce s policií

Washington
Aktualizováno

Pondělní střelbu v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu, která si vyžádala 13 mrtvých, měl na svědomí pouze jeden útočník. Uvedla to v noci na úterý podle agentury AP washingtonská policejní šéfka Cathy Lanierová. Vyšetřovatelé pak dodali, že šlo o 34letého Aarona Alexise, který zabil 12 lidí a sám zahynul v přestřelce s policií.

Foto: Reuters

Aaron Alexis na fotografii, kterou zveřejnila FBI.

Článek

„V této fázi nemáme žádný důkaz, žádnou známku, že tam byl další střelec,” řekl starosta města Vincent Gray. Zpočátku se hovořilo o tom, že útoku se mohli zúčastnit také dva další střelci. „Nyní jsme přesvědčeni, že za ztráty na životech je zodpovědná jediná osoba,” prohlásila Lanierová.

Dodala, že útočník zemřel během přestřelky s policií, jinak by prý ve střelbě dál pokračoval. Při útoku použil poloautomatickou pušku AR-15. U těla útočníka se našla i pistole, kterou vzal policistovi.

Foto: ČTK/AP

Fotografie Aarona Alexise, které zveřejnila FBI. Policie uvedla, že Alexis byl jediným střelcem v Navy Yard.

Aaron Alexis byl podle zdroje agentury Reuters v roce 2011 propuštěn z vojenského námořnictva kvůli nevhodnému chování. Do té doby byl v námořní hodnosti poddůstojníka v záloze třetí třídy. Pracoval jako specialista na elektronické systémy letadel. Mohl být kdykoli mobilizován a nasazen.

Střelba v Seattlu a v Texasu

Přišel dvakrát do střetu se zákonem kvůli použití zbraní, uvedl list New York Times. V roce 2004 byl zadržen v Seattlu kvůli střelbě do pneumatik auta. Šel z domu babičky, když náhle vytáhl pistoli ráže 0,45 a prostřelil gumy autu stavební firmy. Její šéf tvrdil, že to udělal kvůli tomu, že mu vadilo, jak špatně se tam parkovalo. Alexis se hájil, že měl výpadek. Údajně souvisel s tím, že byl 11. září 2001 při útocích Al-Káidy v New Yorku, kde pomáhal při záchranných pracích, a vykolejilo ho to. Přesto byl přijat do námořnictva.

Vyslýchán byl i kvůli výstřelu v bytě ve Forth Worthu, kde kulka proletěla stropem do bytu v dalším patře. Tehdy uvedl, že šlo o omyl. Zapomněl prý v komoře náboj. Žena z bytu nad ním ale tvrdila, že se předtím hádali na parkovišti kvůli hluku.

Foto: ČTK/AP

Policie okolní oblast uzavřela.

Alexis útočil v objektu nazývaném Navy Yard, kde sídlí velitelství systémů válečného námořnictva NAVSEA, které má na starosti koncepci a výrobu amerických vojenských lodí a ponorek. Podle Valerie Parlavové z FBI Alexis v době útoku pracoval ve firmě The Experts, která se podílela na kontraktu pro vojenské námořnictvo. Měl platnou propustku do Navy Yard.

The Experts je spojena se společností Hewlett-Packard a stará se o internet amerického námořnictva.

V poslední době chodil v Texasu do místního buddhistického chrámu a začal chodit s Thajkou. Pomáhal i v místní thajské restauraci jako číšník. Projevoval zájem o thajské jídlo, ale většinu času trávil hraním her na počítači.

Útočník podle starosty zabil 12 lidí ve věku od 46 do 73 let. Osm lidí bylo navíc zraněno, jen tři ale kulkami, ostatní utrpěli zranění, když ve zmatku prchali. Útočníkův motiv zatím zůstává neznámý. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám