Hlavní obsah

Floridský soud osvobodil strážného, který zastřelil mladého černocha

S osvobozujícím verdiktem odešel ze soudní síně ve floridském Sanfordu George Zimmerman, který loni coby velitel místní dobrovolné hlídky zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Trayvona Martina. Zimmerman tvrdil, že střílel v sebeobraně, a porota mu uvěřila. V případě odsouzení mu hrozilo i doživotí.

Foto: ČTK/AP

George Zimmerman po osvobozujícím verdiktu.

Článek

Porota, skládající se z šesti žen, se radila 16 hodin, než dospěla k rozhodnutí, že Zimmerman je nevinen. Soudkyně Debra Nelsonová jej pak propustila na svobodu.

„Pane Zimmermane, podepsala jsem rozsudek, který potvrzuje verdikt poroty. Váš elektronický náramek bude sňat u východu z této síně. Nemáte s tímto soudem už více do činění,“ řekla.

Spravedlnost selhala, tvrdí aktivisté

Zatímco uvnitř soudní síně se objímali Zimmermanovi příbuzní, zvenčí, kde se shromáždil převážně černošský dav, zněla před kamerami slova o bezpráví a nespravedlnosti.

Foto: Jason Redmond, Reuters

Lidé shromáždění před budovou soudu

„Spravedlnost dnes v případě Trayvona Martina a jeho rodiny selhala,“ prohlásila předsedkyně Národního sdružení barevných Roslyn Brocková a vyzvala ministerstvo spravedlnosti, aby případ přešetřilo.

„Vyhněte se násilnostem, to by vedlo jen k dalším tragédiím,“ varoval po vynesení verdiktu známý černošský aktivista Jesse Jackson.

Dvě verze události

Porota měla na výběr ze dvou verzí událostí z osudové únorové noci: podle obžaloby Zimmerman jako samozvaný kapitán noční hlídky vzal z frustrace zákon do vlastních rukou. Obhajoba naopak svého klienta vykreslovala jako svědomitého muže, který bděl nad bezpečím sousedů, když jej mladík napadl, srazil k zemi a otloukal mu hlavu o obrubník, a tak mladíka zastřelil v sebeobraně, protože se bál o vlastní život.

Původně lokální kauza postupně upoutala pozornost lidí po celých Spojených státech a vyvolala řadu veřejných protestů a demonstrací obhájců lidských práv, kteří Martina označovali za oběť rasového útoku. K tragédii se svého času vyjádřil i prezident Barack Obama. „Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon,“ řekl tehdy.

Na Floridě platí kontroverzní zákon o zákonné sebeobraně, který umožňuje v obavě o vlastní život spíše střílet než se spasit útěkem. Místní policisté také po činu a během dalších 44 dnů odmítali Zimmermana zatknout s odůvodněním, že zastřelit někoho v sebeobraně není zločin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám