Hlavní obsah

Za dva dny byl u dvou výbuchů, muž zažil exploze v Bostonu i Texasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston/Dallas

Nikdy dříve žádný výbuch nezažil, tento týden se ocitl v blízkosti hned dvou. Třiačtyřicetiletý Joe Berti zrovna doběhl do cíle bostonského maratónu, když nedaleko něj explodovala bomba. Po šťastném shledání s manželkou a kolegy z jeho běžecké skupiny, kteří všichni vyvázli nezraněni, si přál jediné - vrátit se domů a na veškeré výbuchy zapomenout. To se mu však nesplnilo. O dva dny později byl ve svém domovském Texasu svědkem další mohutné exploze, když zde vyletěl do povětří podnik prodávající hnojiva, napsala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Joe Berti

Článek

Muž před těmito dvěma incidenty nikdy žádný výbuch osobně nezažil. "Ale považuji to za zázrak. Moje žena stála v Bostonu deset metrů od exploze a nemá ani škrábanec," dodává Berti.

"Nevěřil jsem vlastním očím. Doběhl jsem na cílovou pásku a o 30 vteřin později jsem slyšel první výbuch. Otočil jsem se a spatřil jsem kouř," uvedl Berti. "Okamžitě jsem věděl, že to byla bomba. Pak nastala druhá exploze a já viděl, jak lidé utíkají pryč."

Berti byl prý ale v tomto okamžiku tak vyčerpaný, že už nikam utéci nedokázal. Bál se, že by mohl být ušlapán, a dělal si také starosti o členy své běžecké skupiny, kteří závod dokončili těsně za ním. Především se však jeho myšlenky upínaly k manželce, protože netušil, kde by mohla být.

Manželka ho neposlechla

Berti se uklidňoval, že bude určitě v pořádku, jelikož mu řekla, že bude čekat v restauraci. "Pak mne ale napadlo: 'Jenže ona mě nikdy neposlouchá, možná přece jen na mne čekala v cíli.'"

Amy Bertiová se skutečně nacházela jen pár metrů od prvního výbuchu. Právě vyfotila Joea a směřovala k cílové pásce, aby se s ním setkala, když v tu chvíli bomba explodovala. Společně se svou přítelkyní vyvázla bez zranění. Ale ženě stojící těsně vedle Amy střepina utrhla nohu od kolene dolů a všechny prsty na levé ruce. Amy jí přispěchala na pomoc, a když se ženě dostalo lékařského ošetření, Amy zahájila horečné pátrání po manželovi.

Mobilní telefon nebral, nebyl ani v autobusu a ve stanech, kde lékaři ošetřovali zraněné. Asi o hodinu později se manželský pár šťastně setkal v hotelu. V úterý ráno manželé opustili Boston a odcestovali do Texasu ke svým dvěma dcerám ve věku osm a 11 let s nadějí, že teď se vrátí jejich život k normálu.

Nevěřil vlastním očím

Ve středu měl Joe Berti celodenní pracovní schůzku v Dallasu. Když se vracel domů po dálnici Interstate 35 a večer se blížil k městu Waco, zahlédl po své levici obrovský oblak černého kouře. Vzápětí uviděl – a pocítil – svou druhou explozi ve dvou dnech.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v továrně na hnojiva natočil svědek z auta

"To si snad ze mě někdo dělá legraci!" pomyslel si prý tehdy. Mohutná síla mu v tu chvíli otřásla autem a na pozadí se objevila gigantická ohnivá koule. Výjev mu připomněl obrázky jaderných explozí.

Berti v tom okamžiku netušil, čeho se vlastně stal svědkem, vzpamatoval se však a scénu si vyfotografoval. "Pak už jsem se jen snažil dostat co nejrychleji pryč, protože mi něco spadlo na střechu auta – nějaké trosky," uvedl. Se zatajeným dechem projel dýmem valícím se před ním po dálnici a spěchal domů, aby manželku ušetřil dalších starostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám