Hlavní obsah

Bomby v Bostonu byly amatérsky vyrobené, masakr mohl být daleko horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Úřady ve Spojených státech hledají příčiny útoku, který v pondělí v cíli Bostonského maratónu zabil tři lidi a desítky jich zranil. FBI výbuch náloží vyšetřuje jako teroristický čin. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Policie pátrá po jednom podezřelém muži a dodávce.

Foto: MetroWest Daily News, Ken McGagh, ČTK/AP

Článek

Kromě islámských radikálů mohou mít exploze na svědomí i protivládní organizace. V úvahu přichází i útok nějaké radikální náboženské skupiny.

Že by se na útoku podílelo, odmítlo v úterý hnutí Tálibán.

Vyšetřovatelé našli v Bostonu dalších pět nevybuchlých náloží, které zneškodnili. Ty, které explodovaly, byly podle CNN vyrobeny amatérsky a nebyly vysoce výbušné.

Foto: MetroWest Daily News, Ken McGagh, ČTK/AP

Po výbuchu zavládl chaos.

Pro variantu protivládních radikálů mluví i den, kdy se útok odehrál. V Massachussets se v pondělí slavil Vlastenecký den. Zpravodajské agentury rovněž upozorňují, že pondělí bylo posledním dnem, kdy bylo v USA možné podat daňové přiznání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálož vybuchla rovněž před knihovnou a muzeem JFK v BostonuVideo: Reuters

V cíli a po trase maratónu bylo asi půl miliónu přihlížejících, všichni, kdo natáčeli či fotili, dali policistům své záběry. FBI je prochází a pátrá po něčem podezřelém.

Zpravodajské služby neměly žádné signály, že se pondělní útok chystá.

Policisté pátrají po dodávce z půjčovny, která se mezi maratónci pohybovala, a také po muži tmavší pleti s batohem, který se pět minut před první explozí pokoušel dostat do míst, kam veřejnost nesměla.

V nemocnice leží se zraněním nohy jistý muž ze Saúdské Arábie. Jeho lůžko střeží policie, ale zda je do útoku zapleten, zatím není známo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bostonu zabíjely nálože v odpadkových košíchVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám