Hlavní obsah

Mladík, který postřílel v Newtownu 26 lidí, měl doma arzenál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newtown

Dvacetiletý Američan Adam Lanza, který loni v prosinci zabil na základní škole v Newtownu 26 lidí, měl k dispozici rozsáhlý arzenál dalších zbraní - od pušek až po samurajské meče. Měl také velké zásoby munice.

Foto: NBC News/Handout, Reuters

Adam Lanza

Článek

Informace o tom zveřejnil ve čtvrtek soud po uplynutí tříměsíčního embarga vyhlášeného, aby nebylo narušeno vyšetřování. Lanza byl také členem vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Podrobnosti uvedly deníky Los Angeles Times, New York Times a televize NBC.

Doma měl další poloautomatickou pistoli, tři samurajské meče, nože, bajonet a dvoumetrovou tyč s kopím na jedné a mačetou na druhé straně. Kromě toho měl ve stole řadu papírových terčů, dalekohledy a střelecké ochranné pomůcky na oči a uši, ale také 1600 nábojů.

Při masakru na základní škole Lanza vypálil za pět minut 154 ran z poloautomatické pušky Bushmaster XM15-E2S. S sebou měl devět zásobníků na třicet ran, tři z nich nepoužil.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Zabil se střelou z poloautomatické pistole. Nově zveřejněné dokumenty tak například potvrdily zprávy o tom, že Lanzovo mrtvé tělo bylo nalezeno ve škole, měl na sobě vojenské oblečení a neprůstřelnou vestu. Bushmaster ležel vedle.

V domě byly také certifikáty od Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) vystavené na jména Lanzy a jeho matky i certifikát, že absolvoval kurs střelby z pistole.

Foto: Michelle Mcloughlin, Reuters

Bushmaster AR-15 s různými typy zásobníků

V domě bylo také mnoho materiálů o zbraních a výstřižků o masových vrazích i o tom, jaké zbraně použili. Vyšetřovatelé tam mimo jiné objevili i několik knih o autismu. Panovalo podezření, že Lanza mohl trpět Aspergerovým syndromem.

Dvacetiletý Lanza zastřelil 14. prosince ve škole v Newtownu 20 dětí a šest dospělých. Ještě předtím zabil svou matku.

Zpráva ale nic neuvádí o motivu jeho střelby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám