Hlavní obsah

Na Havaji evakuovali 120 000 lidí před metrovou tsunami

– Vancouver • Aktualizováno

Přívalová vlna na Havajských ostrovech se v sobotu stala nejsledovanějším následkem silného zemětřesení, které v sobotu večer místního času zasáhlo jihozápadní Kanadu. Přímo v epicentru nevyvolaly otřesy o síle 7,7 stupňů Richterovy stupnice žádné škody, hlášena nejsou ani zranění lidí. Asi metrová vlna tsunami dorazila odpoledne na Havajské ostrovy. O škodách zatím nejsou informace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Havaji evakuovali 120 000 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení zasáhlo kanadskou provincii Britská Kolumbie. Epicentrum bylo asi 200 kilometrů jižně od přístavního města Prince Rupert. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce zhruba deset kilometrů, informovala americká geologická služba USGS.

Pacifické meteorologické středisko po zemětřesení vzápětí vydalo varování před vlnou tsunami pro oblast Havajských ostrovů. Úřady vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí, aby se uchýlili do vnitrozemí. Po celém ostrově se rozezněly varovné sirény, v havajské metropoli Honolulu zavládl dopravní chaos. Motoristé se nahrnuli k čerpacím stanicím, aby doplnili zásoby, policie zaznamenala zvýšený počet dopravních nehod.

Havajská kina zastavila promítání, lidé byli tlampači vyzýváni, aby se urychleně vrátili do svých domovů. V hotelích u proslulé havajské pláže Waikiki dostali hosté doporučení, aby se přesunuli nejméně do třetího či čtvrtého poschodí.

Evakuace se podle odhadu agentury AP dotkla 120 000 lidí. První přívalová vlna ostrovy zasáhla dopoledne SEČ, byla vysoká přes jeden metr a zaznamenána byla ve městě Kahului na ostrově Maui.

Varování bylo později odvoláno.

Výška není rozhodující

Podle expertů není výška přívalové vlny pro míru ničivosti rozhodující, protože vlny tsunami jsou mnohem silnější než obvyklý příboj. Už metrová vlna tsunami může zatopit dva obytné bloky od pobřeží a zcela zlikvidovat zařízení přízemních prostor.

Původně vydané varování pro poloostrov Aljašku a západní kanadské pobřeží bylo nicméně odvoláno záhy, upozornění na silné mořské proudy ale úřady vydaly pro pobřežní oblasti amerických států Kalifornie a Oregon.

Zemětřesení na západě Kanady jsou poměrně častá. V srpnu zasáhlo zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály jihozápadní pobřeží Kanady. Loni v září udeřilo nedaleko Vancouveru zemětřesení o síle 6,7 stupně. Otřesy však nezpůsobily vážnější materiální škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám